Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рік за сім не працює: знайдено нову формулу підрахунку віку вихованців

Важливо

Вчені з Каліфорнійського університету досліджували швидкість додавання молекул до ДНК в міру старіння собак і вивели формулу, за якою цілком достовірно можна визначити вік вашого вихованця. Генетики стверджують, що старий метод підрахунку “рік за сім” не витримує критики.

Про це розповідає Daily Mail.

Нова формувала заснована да даних про явище, яке називають метилуванням ДНК. Метилові групи – це сполуки, які складаються з вуглеводів, приєднаних до ДНК. Вони виконують роль сигналів, які вмикають гени чи навпаки. Рівень процесу, відомого як метилування ДНК, змінюється з віком. Його називають “епігенетичними” змінами.

Вчені взяли зразки у 104 лабрадорів, порівняли з показниками людей і виявили схожість у термінах основних віх. Хоча цей зв’язок і не був лінійним. Порівняно з людьми, собаки показали набагато швидше накопичення метильних груп у своєму геномі протягом першого року життя. Це дозволило припустити, що вони старіють набагато швидше.

Однак з часом швидкість старіння собак у порівнянні з людьми сповільнюється. У результаті “людський вік” однорічного собаки — близько 30 років, чотирирічного — близько 54, а до 14 років собаці буде близько 70 “людських” років.

Вчені запропонували таку формулу: “людський” вік собаки = 16ln + 31. Де ln — натуральний логарифм біологічного віку вихованця.

Наприклад, якщо собаці 7 років, натуральний логарифм дорівнюватиме 1,9459 (його можна швидко обчислити, натиснувши ln на калькуляторі). При множенні на 16 після округлення вийде 31. Додаємо 31, як у формулі, і отримуємо 62 роки. Тобто семирічний собака за людськими мірками вже пенсіонер.

Але говорити про створення універсальної формули собачого літочислення все одно не доводиться. Велику роль відіграють порода, розмір і навіть стать собаки. Наприклад, самки живуть довше кобелів, а тривалість життя маленьких собак дещо більша, ніж в їхніх більших родичів. У той самий час породисті собаки живуть менше метисів. Забагато нюансів, щоб вивести єдину формулу для всього собачого роду.

Але всі дослідники згодні в одному – формула “сім до одного” точно не працює. Щоб зрозуміти це, варто звернути увагу на те, що всі собаки стають статевозрілими до людського року точно. А де ви бачили статевозрілу семирічну людину? До двох років вік собаки можна порівняти з людським 25-річчям, а в 12 вони вважаються вже літніми, щоправда, почуваються краще, ніж на 94.

Як розповідало раніше BitukMedia, угорські вчені пояснили популярність порід собак з плоскими мордами.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі