Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стать має значення – собаки таємно засуджують вас, коли ви робити помилки

Важливо

Ловите косі погляди від свого улюбленця? Щось пішло не так. Нове дослідження японських вчених вказує, що собаки таємно оцінюють нас, коли ми робимо помилки. Але лише якщо вони…суки.

Про це розповідає Daily Mail. 

Дослідження, проведене в Університеті Кіото (Японія) продемонструвало, що собаки дійсно таємно засуджують нас, коли ми робимо помилки. На це вказали експерименти.

Провідний автор дослідження Хітомі Чиджиїва зауважує: “Наші результати показують, що собаки, особливо самки, здатні оцінювати компетентність людини. Це може вплинути на їхню поведінку, передусім якщо йдеться про їжу. Майбутні дослідження мають вивчити потенційну статеву різницю між собаками у тому, як вони оцінюють людей”.

В рамках своєї роботи вчені хотіли з’ясувати, чи володіють собаки здатністю оцінювати людей на основі їхньої вправності. “Соціальним тваринам може бути вигідно оцінювати інших на основі не лише соціальних рис, таких як готовність до співпраці, а й несоціальних, таких як вправність чи компетентність”, – пишуть автори.

Для експерименту три десятки собак посадили перед двома акторами. Кожен з них мав контейнер з кришкою. Один “компетентний” актор відкривав свій контейнер дуже швидко – за дві секунди. А другий, “некомпетентний”, відкривав контейнер “зі складнощами”, не міг цього зробити навіть через п’ять секунд.

Потім актори повторювали ці дії з двома різними контейнерами, перш ніж їм вручали два нових. Вони містили або шматочок собачого корму, або були порожніми. Нові коробки люди відкривали довше. Весь цей час собаки лише спостерігали, і лише після 30 секунд тваринам дозволили наблизитись. Реакції собак відзняли на відео та згодом проаналізували.

Схематичний малюнок експерименту в Університеті Кіото (Японія)

Як виявилося, самки собак дивилися на компетентних акторів значно довше, ніж самці, і з більшою ймовірністю підходили до людей, які “знають”. Це свідчить, що суки можуть розпізнавати різні рівні компетентності людей, коли це безпосередньо зачіпає інтереси самої собаки.

Психологи називають будь-які судження “соціальними оцінками”. І попередні дослідження показали, що інші види, наприклад мавпи-капуцини, теж здатні оцінювати.

Оскільки собаки вже давно пристосувалися до життя серед людей під час еволюційного процесу одомашнення, вони навчилися “зчитувати” нашу поведінку і спілкуватися з нами. Тому немає нічого дивного, що чотирилапі також здатні оцінювати наші дії.

Як повідомляло раніше BitukMedia, компанія Loyal, заснована в 2019 році американкою Селен Халіуа, готується до клінічних випробувань препаратів для подовження віку собак. Жінка сподівається, що вони допоможуть продовжити життя і людям.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі