Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці розробляють препарат, який подовжить життя собакам та людям

Важливо

Компанія Loyal, заснована в 2019 році американкою Селен Халіуа, готується до клінічних випробувань препаратів для подовження віку собак. Жінка сподівається, що вони допоможуть подовжити життя і людям.

Про це пише Wired.

С закінчила лабораторні випробування двох препаратів на собаках. Один із них – це таблетки, які можуть відстрочити початок вікових захворювань, таких як деменція та ниркова недостатність. Це дві поширені причини, через тварин присипляють.  

Деякі із подібних відомих препаратів посилюють клітинні сигнали, імітуючи наслідки дієти з обмеженням калорій. Одним із таких препаратів є рапаміцин. Його приймають люди, які отримують донорські органи. У мишей це такі ліки продовжили життя на 25 %, а також допомогли відстрочити або серцеві захворювання, рак і зниження когнітивних функцій або «відкотити» ці процеси назад.

Другий препарат   повільно вивільняється імплантатом. Він може послабити клітинні процеси у великих порід собак, через які ті живуть менше, ніж дрібні породи.  Адже, як відомо, тривалість життя собаки обернено пропорційна розміру тіла. Чихуахуа живуть приблизно 15 років, а ірландський вовкодав або німецький дог близько семи чи восьми.

Засновниця і генеральна директорка Loyal сподівається, що за кілька років вона зможе вийти на сцену із 15-річним догом і представити препарат, який уповільнює старіння будь-яких тварин.  

Селен покинула Оксфорд через те, що її домагався науковий керівник і його не покарали після її скарги. Вона почала “зависати” із інвесторами і стартаперами. І під час одної із туристичих поїздок, будучи захмелілою, розповіла про свою ідею біля багаття. Це здалося присутнім цікавим і вона зрештою зібрала $58 млн.

У 1993 році група молекулярних біологів з Каліфорнійського університету довела, що вимкнення одного гена черв’яка-нематоди Caenorhabditis elegans може подвоїти його життя. Черв’яки жили на 24 дні довше. На початку своїх досліджень Loyal спиралися на результати цих досліджень. У багатьох видів, включно з людьми, існує біохімічний процес, пов’язаний із гормоном, який називається інсуліноподібний фактор росту 1. Він регулює ріст тварини та реакцію метаболізму на їжу. Використовуючи цей шлях, можна продовжити життя мух, черв’яків і мишей.

Клінічні випробування на собаках дешевші порівняно з випробуванням на людях. Коротше життя тварин означає, що не знадобляться десятиліття, щоб дізнатися, чи збільшує таблетка довголіття. Тривалість життя та спосіб життя домашньої собаки більше схожі на ті, що веде людина, ніж у лабораторної миші. Ну й ідея подовження віку для собак людям більш близька, ніж коли йдеться про лабораторну мишу, пояснює Селен.

Зараз у Loyal визначили сполуку, яку, на їхню думку, можна давати молодим собакам найбільших порід, таких як французькі мастифи, щоб затримати прискорений процес старіння. Інша відкрита сполука, на їхню думку, може впливати на процеси, які викликають зниження когнітивних функцій і проблеми з нирками у літніх собак будь-яких порід. Минулого року компанія проаналізувала дані майже 500 собак. Тепер вони намагаються отримати дозвіл американських регуляторних органів для початку клінічних досліджень.

Як повідомляло BitukMedia, дослідники з Базельського університету у Швейцарії зрозуміли, чому людям так приємно пестити собак. Вони вказують на терапевтичний характер такої дії. Дотик до собаки збільшує рівень активності префронтальної кори головного мозку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі