Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Народжується самкою, а стає самцем. В океанській безодні знайшли унікальний вид райдужних риб

Важливо

В Індійському океані виявили новий вид незвичайних риб. На тлі темноводного середовища вони вирізняються яскравою гамою кольорів. Названа казковим губаном під рожевою вуаллю рибка є невеликою істотою з яскраво-рожевою головою і лускою жовтих і синіх відтінків. А ще в них дивовижна здатність протягом життя змінювати стать. Вчені змогли дістатися до “психоделічних” рибок лише за допомогою спеціального спорядження. 

Про це розповідає Guardian. 

Навколо Мальдів, на глибині від 40 до 70 метрів під Індійським океаном, мерехтять косяки яскравих риб довжиною з палець. Вони ніколи не наважуються піднятися до коралових рифів на поверхні.

Новий вид барвистих риб учені назвали Cirrhilabrus finifenmaa або “казковий губань із рожевою вуаллю”. Це один з багатьох видів, який мешкає в мезофотичній (або сутінковій) зоні між освітленим сонцем мілководдям і темним, глибоким океаном. Він простягається приблизно на 150 метрів вниз і кишить невідомими унікальними видами морських істот, які ще належить вивчити вченим.

Cirrhilabrus finifenmaa. Фото – Luiz A. Rocha

Справа в тому, що ця зона в океані дуже незручна для морських досліджень. Тут недостатньо глибоко, щоб використовувати підводні апарати, і надто глибоко для занурення людей зі звичайним спорядженням. Тому науковцям довелося використовувати особливе спорядження для підводного плавання в цій акваторії.

Це дозволило їм взятись за вивчення нового виду Cirrhilabrus finifenmaa. Слово finifenmaa з мальдівської перекладається як “рожевий”. Воно вказує на рожеве забарвлення риби. Крім того, троянда є національною квіткою Мальдівських островів. Через райдужну луску рибки виглядають психоделічно, кажуть вчені.

Як і інші види губанів, представники цього нового вигляду можуть змінювати свій зовнішній вигляд, а також вони змінюють свою стать із віком. Народжуючись як самки, через деякий час ці риби перетворюються на самців. І в цьому випадку вони мають ще яскравіше забарвлення.

До речі, три роки тому був відкритий ще один раніше невідомий вид губанів. Ці рибки отримали назву Cirrhilabrus wakanda або вібраніумовий казковий губан. Вони мешкають на глибині 60-80 метрів в Індійському океані, але вже біля берегів острова Занзібар. Завдовжки 7 см. Вони також згодом перетворюються з самок на самців і також змінюють своє забарвлення.

Вібраніум був виявлений у 2019 році. Фото – Luiz Rocha, California Academy of Sciences

Свою назву цей вид отримав на честь вигаданої країни Ваканда, батьківщини супергероя зі всесвіту Marvel — Чорної Пантери. Ці рибки мешкають серед коралових рифів у важкодоступній частині океану. Щодо їхньої назви, вібраніум — це рідкісний метал, який був вплетений у костюм Чорної Пантери. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, не варто недооцінювати золотих рибок! Дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія) довели, вони можуть точно оцінювати відстань. Тепер давнє переконання про те, що золоті рибки мають слабку пам’ять або взагалі її не мають, науково спростоване.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі