Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поряд із Землею виявили справжнього космічного монстра

Важливо

Практично поряд із Землею виявлено найближчу до нас чорну діру. За даними вчених з Університету штату Алабама (США), її маса  в 12 разів більша за масу нашого Сонця.

Про це повідомляє New Atlas.

1 550 світлових років від Землі – за космічними мірками відстань дуже близька. Саме там з допомогою космічного телескопа Gaia астрономи виявили нову чорну діру. Щоправда, статус об’єкта ще не підтверджено і потрібні нові дослідження. Проте астрономи схильні вважати, що вони мають справу саме з чорною дірою. І вона найближча до Землі.

Поки що це звання належить об’єкту, який знаходиться у зірковій системі V Корми. Він за 960 світлових років від Землі. На сьогодні вчені мають сумніви, чи дійсно цей об’єкт є чорною дірою.

Виявляти чорні діри складно. Іноді допомагає випромінювання, яке випускають після поглинання зірки. Іноді гравітаційні хвилі, що виникають у процесі зіткнення чорних дір. Але є ще один спосіб виявлення. Чорну діру можна знайти завдяки її впливу на зірку, що обертається навколо неї. Саме такі зірки, що обертаються навколо невидимих масивних об’єктів, шукали астрономи з допомогою космічного телескопа Gaia.

Дослідження привело вчених до однієї зіркової системи, де зірка має трохи меншу масу, ніж у Сонця. І як показали дані ця зірка за 185 днів робить повний оберт навколо якогось невидимого об’єкта. Той у 12 разів більший за масою, ніж Сонце.

Але існує також ймовірність, шо і  цей об’єкт спіткає та ж доля, що й володарів попередніх титулів на звання найближчої чорної діри. Вони виявились зовсім іншими компактними об’єктами.

Як повідомляло раніше BitukMedia, фахівці NASA оприлюднили опрацьований запис звукових хвиль від надмасивної чорної діри. Вона розташована на відстані 240 мільйонів світлових років від Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі