Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Штучний інтелект вперше самостійно відкрив наднову зірку

Важливо

Вчені Північно-Західного університету в США презентували систему штучного інтелекту, яка може знаходити наднові зірки. Вона вже знайшла без участі людини транзієнтну подію, класифікувала її, підтвердила за допомогою іншого телескопа та повідомила про це наукову спільноту. Науковці дуже раді, що ШІ забрав частину їхньої роботи.

Про це пише Phys.

Міжнародна команда науковців розробила Bright Transient Survey Bot (BTSbot) – новий інструмент штучного інтелекту.

Для того, аби BTSbot зміг відшукати на знімках наднові, його, як і будь-яку нейромережу, спочатку навчали. Для цього дослідники використали 1,4 млн архівних зображень з майже 16 тис. джерел. Вони містили не лише наднові, а й інші спалахи зірок та галактик.

Потім вчені дали ШІ попрацювати зі свіжими зображеннями від Zwicky Transient Facility, роботизованої камери в Каліфорнії. 5 жовтня BTSbot зміг знайти знімок далекої галактики, опуклої згори. Це й була наднова SN2023tyk.

Штучний інтелект не лише самостійно відстежив цю подію, а й визначив її спектр. Він надіслав отримані дані на інший роботизований телескоп — SED Machine. Звідти йому прийшло підтвердження, що це справді наднова, що належить до типу Ia, тобто відбулася у системі, що складається зі звичайної зорі та білого карлика.

Діставши підтвердження, ШІ сам вніс наднову в каталоги і повідомив про неї наукову спільноту. Отже, весь процес досліджень він здійснив без участі людини.

“Зрештою, вилучення людей із циклу дає більше часу дослідницькій групі для аналізу своїх спостережень і розробки нових гіпотез, щоб пояснити походження космічних вибухів, які ми спостерігаємо”, — сказав провідний дослідник та астроном Адам Міллер.

Попри те, що наднові зірки яскраві, їх складно помітити. Зазвичай астрономи візуально перевіряють великі обсяги даних з роботизованих телескопів, які постійно сканують нічне небо в пошуках нових джерел світла.

Нова система BTSbot дозволяє автоматизувати весь процес виявлення вибуху зірки і помітити її набагато швидше.

“Це значно спрощує масштабні дослідження наднових, допоможе нам краще зрозуміти життєві цикли зірок і походження елементів, які створюють наднові, зокрема, вуглецю, заліза та золота”, — розповіли розробники бота.

Наднову зірку під назвою SN2023tyk ШІ виявив у даних роботизованої камери в Каліфорнії (ZTF), яка кожні два дні сканує північне небо. За словами науковців,  вибух у космосі стався 3 жовтня, через 2 дні BTSbot зафіксував його, а 7 жовтня – класифікував та “оголосив” про відкриття наднової зірки.

“ZTF працював протягом останніх 6 років, і за цей час я та інші науковці витратили понад 2 тис.  годин, візуально перевіряючи кандидатів у зірки і визначаючи, які спостерігати за допомогою спектроскопії. Додавання BTSbot до нашого робочого процесу позбавить нас необхідності витрачати стільки часу на перевірку”, — каже астроном Крістофер Фремлінг з Каліфорнійського технологічного інституту.

Як розповідало раніше BitukMedia, зірка WR 124 у галактиці Трикутник почала випромінювати новий сигнал, якого не було, коли її вперше помітили в 2018 році. Все вказує на те, що зірка незабаром вибухне і перетвориться на наднову. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі