Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Космічне реаліті: астрономи спостерігають за смертю яскравої та гарячої зірки

Важливо

Зірка WR 124 у галактиці Трикутник почала випромінювати новий сигнал, якого не було, коли її вперше помітили в 2018 році. Все вказує на те, що зірка незабаром вибухне і перетвориться на наднову. Астрономи спостерігають за смертю цієї надзвичайно яскравої й гарячої зірки за допомогою телескопа Джеймса Вебба.

Про це пише Space.

Кожна зірка старіє, але астрономи рідко можуть спостерігати за цим процесом у реальному часі. І от тепер, здається, вони отримали місця в першому ряду. Надзвичайно хаотична зірка швидко і невпинно наближається до свого яскравого фіналу.

Нестабільна WR 124, яку вчені віднесли до класу зірок Вольфа-Райє, розташована в сусідній галактиці Трикутник. Нові спостереження показують, що зоря почала випромінювати новий сигнал, якого не було, відколи її вперше помітили в 2018 році в обсерваторії Кека, що на вершині вулкана Мауна-Кеа на Гавайях. Тоді зірка мала три лінії випромінювання. Під час подальших спостережень у 2022 році зірка продемонструвала ще одну лінію випромінювання. 

WR 124 наближається до кінця свого 10-мільйонного життєвого циклу і має незабаром вибухнути в наднову, так пояснюють астрономи цей новий сигнал. Між тим, йдеться про зірку маса якої в 25 разів перевищує масу Сонця.

“Дійсно цікаво, що ми змогли побачити фактичну зміну в спектрі обʼєкта лише за чотири роки”, — зазначила учасниця дослідження, аспірантка Університету Тафтса Олівія Гонт.

За даними NASA, зорі Вольфа-Райє мало живуть і тяжко вмирають, тому можливість спостерігати за ними й бачити останні прояви життя такої зорі надзвичайна рідкість. 

“Відомо, що в галактиці Чумацький Шлях є лише 200 таких зірок, як WR 124. Астрономи підозрюють, що там може бути ще 1000 або 2000, але їх закривають густі скупчення пилу”, — зазначає видання.

Як розповідало раніше BitukMedia, неймовірний інфрачервоний знімок сьомої планети Сонячної системи зробив телескоп Джеймса Вебба. Це крихітне на перший погляд зображення може багато розповісти про Уран.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі