Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Крокодили вперше продемонстрували здатність до “непорочного зачаття”

Важливо

Американські біологи описали перший відомий випадок факультативного партеногенезу в крокодилів. Фактично йдеться про “непорочне зачаття” в традиційно двостатевому виді. На Коста-Риці самка крокодила, яка протягом тривалого часу перебувала в неволі, відклала яйця. Генетичний аналіз підтвердив відсутність чоловічої ДНК. Такий акт розмноження рептилій свідчить про те, що динозаври та птерозаври, можливо, також були здатні до партеногенезу, подібно до істот з “Парку Юрського періоду”.

Про це розповідає New York Times.

“Непорочним зачаттям” відзначилась самка крокодила з парку рептилій у Коста-Риці. Цілих 16 років хижачка не взаємодіяла з чоловічими особинами. Але в січні 2018 року наглядачі знайшли в її вольєрі кладку з 14 яєць, сім з яких виявилися заплідненими. Працівники зоопарку перенесли яйця в інкубатор та створили умови для їхнього розвитку. Сподівання не виправдалися: дитинча не вилупилося з жодного яйця, але одному з них виявили цілком сформований, хоч і нежиттєздатний, зародок.

Вчені взяли зразки ДНК матері та плоду, порівняли їх і зʼясували, що плід був генетично ідентичний матері. І жодного сліду ДНК самця. Таке самовідтворення називається факультативний партеногенез (FP). Він поширений в деяких комах, зокрема в тарганів і бджіл.

Генетична схожість з невеликими відмінностями характерна для термінального злиття – одного з видів “непорочного зачаття”, при якому яйцеклітина зливається з полярним тільцем. Це супутні клітини, які виробляються в процесі овогенезу і як статеві клітини містять одинарний, а не подвійний набір хромосом.

Раніше факультативний партеногенез вважався рідкісним та унікальним. Але теперішній унікальний випадок засвідчує, що така форма розмноження можлива у більшої кількості видів хребетних, ніж думали раніше, зокрема в динозаврів. Факультативний партеногенез може призводити до народження здорового потомства і, як вважають дослідники, використовується для відтворення та збереження виду при нестачі самців.

І хоча у згаданому випадку здорове потомство не народилось, дослідники вважають, що функціональний партеногенез таки може призводити до народження здорових крокодилів. Щодо інших видів частка народжень при “непорочному зачатті” становить близько 5%.

Самовідтворення крокодила стало першим відомим випадком серед групи рептилій, яка включає крокодилів, алігаторів і гаріалів.

Випадки “непорочного зачаття” раніше були описані в різних видів, зокрема серед птахів, змій та ящірок. Розширення цього способу відтворення на плазунів підтверджує довгу еволюційну історію партеногенезу. Крокодили і птахи — останні вцілілі представники групи тварин, відомої як архозаври, а їхній останній спільний предок існував близько 240 млн років тому в добу динозаврів.

Як розповідало раніше BitukMedia, японський зоопарк розкрив таємницю того, як змогла завагітніти самка гібона, що сиділа в одиночному вольєрі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі