П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Що тобі сниться, голубе?: біологи знайшли в птахів емоції та сновидіння

Важливо

Що сниться голубам – взялись з’ясовувати німецькі вчені. Для експерименту вони навчили 15 голубів спати із зафіксованою головою при шумі. Дослідники виявили схожість фази швидкого сну в людей та птахів, а тому тепер мають припущення, які саме сни бачать пернаті. 

Про це розповідає EurekAlert.

Дослідники з Рурського університету та Інституту біологічного інтелекту Товариства Макса Планка вивчили патерни активації мозку у сплячих голубів. Дослідження показало, що, як і в ссавців, більшість мозку птахів активна під час фази швидкого сну.

Під час сну у мозку відбувається безліч складних процесів, завдання яких – допомогти організму відпочити та відновитись. У людей різні фази сну, швидкий (REM) та повільний сон пов’язані із виразними змінами у фізіології та активності мозку. Наприклад, під час фази швидкого сну мозок людини дуже активний – саме з цими фазами пов’язані найяскравіші, химерні та емоційні сни. Під час повільного сну, навпаки, активність скорочується, а потік спинномозкової рідини активно видаляє шкідливі білкові відкладення.

Щодо голубів, на першому етапі дослідження німецькі вчені навчили 15 піддослідних спати із зафіксованою головою під час шуму. А вже за 18 днів птахам провели відеоелектроенцефалографію – вона дозволяє визначити біоелектричні потенціали головного мозку. Потім за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії (фМРТ) вивчили стан голубів під час сну та неспання.

Відеозапис крізь закриті прозорі повіки показав зміни рухів очей та розміру зіниць, а дані фМРТ доповнили спостереження інформацією про активний мозок і рух спинномозкової рідини.

Згідно з результатами досліджень, на стадії глибокого сну у голубів збільшується потік спинномозкової рідини. Як пояснюють вчені, це сприяє видаленню “відходів”, що накопичилися за час неспання. 

Аналіз показав, подібність у фізіологічних процесах у мозку птахів та ссавців під час швидкого сну: камери зафіксували рухи очей та скорочення зіниць. Дослідники також зафіксували сильну активність у ділянках мозку, які відповідають за візуальну обробку. Зокрема в тих, які аналізують рух голуба під час польоту та обробляють сигнали тіла. Зіниці при цьому скорочуються так само швидко, як і в процесі неспання.

Аналіз даних також показав активацію мигдалеподібного тіла під час REM-фази. “Це говорить про те, що, якщо птахи бачать щось схоже на людські сни, вони можуть включати емоції”, — каже співавтор дослідження з Інституту біологічного інтелекту Товариства Макса Планка Джаніна Унгурян. Ця гіпотеза підтверджується тим фактом, що зіниці птахів швидко скорочуються так само, як під час залицяння або агресивної поведінки.

Отже, вчені дійшли висновку, що голуби бачать сни. За їхніми припущеннями, птахи літають уві сні та можуть відчувати від цього емоції.

Як розповідало раніше BitukMedia, науковці планують оживити величезнего нелітаючого птаха додо з острова Маврикій в Індійському океані. Його винищили європейські колонізатори ще у XVII ст. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі