Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Робот навчився готувати за допомогою кулінарних відеороликів (ВІДЕО)

Важливо

Інженери з Кембриджського університету розробили робота-кухаря. Він відтворює страви на основі кулінарних відеороликів. Дослідники навчили робота восьми простим рецептам салатів. Крім того, в результаті експерименту робот розпізнав та приготував новий, дев’ятий, рецепт, якому його не вчили.

Про це розповідає EurekAlert.

Британські дослідники розробили вісім простих рецептів салатів та зняли, як вони їх готують. Потім прийшла черга загальнодоступної нейронної мережі для навчання робота-кухаря. Нейронна мережа була запрограмована на визначення різних об’єктів, серед яких фрукти і овочі, які є інгредієнтами восьми рецептів салатів – броколі, морква, яблуко, банан та апельсин.

Робот проаналізував кожен кадр відео та зміг ідентифікувати різні об’єкти та особливості, такі як ніж та інгредієнти, а також руки, кисті та обличчя людини. В цьому йому допоміг метод комп’ютерного зору. І рецепти, і відео були перетворені на вектори. Робот виконав математичні операції з векторами, щоб визначити схожість між демонстрацією та вектором.

Правильно визначаючи інгредієнти та дії кухаря-людини, робот зміг розпізнати, який з рецептів готувався. Наприклад, робот міг зробити висновок, що якщо людина тримає ніж в одній руці, а моркву – в іншій, морква буде нарізана. З 16 переглянутих відео робот розпізнав правильний рецепт у 93% випадків, хоча він виявив лише 83% дій людини-кухаря.

Робот також спромігся визначити, що невеликі зміни в рецепті, такі як приготування подвійної порції або звичайна людська помилка, були варіаціями, а не новим рецептом. Ба більше, робот правильно розпізнав демонстрацію нового, дев’ятого, салату, додав його до своєї кулінарної книги та приготував.

Кухарі-люди можуть вивчати нові рецепти за допомогою спостереження за тим, як готує інша людина, або завдяки перегляду відео на YouTube. Програмування робота-кулінара потребує великих витрат та часу. 

Автори роботи зазначають, що відео, за якими навчався робот, не схожі на ті відеоролики про їжу, які ми дивимося в соцмережах – зі швидким нашаткуванням, візуальними ефектами та швидкими змінами планів з людини на страву. Наприклад, роботу було б важко ідентифікувати моркву, якби людина у відео обхопила її рукою. Щоб робот міг впізнати моркву, людина-кухар має її підняти – роботу необхідно побачити весь овоч. 

Але навіть попри складності, вже зараз зрозуміло, що візуальне навчання роботів приготуванню їжі можливе.

Як розповідало раніше BitukMedia, інженери розробили робота, який розрізняє запахи. Ще один новий робот може друкувати клітини органів просто в тілі людини. А у США робот вперше запліднив людську яйцеклітину – ним керували через консоль PlayStation.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі