Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Непорочне зачаття”: як завагітніла самка гібона, що жила в клітці сама

Важливо

Японський зоопарк розкрив таємницю того, як змогла завагітніти самка гібона, що сиділа в одиночному вольєрі. Відповіді, хто ж батько, довелось чекати цілих два роки.

Про це розповідає Vice.

У лютому 2021 року наглядачі національного парку Сайкай Кудзюкусіма в Японії були вкрай здивовані: 12-річна самка гібона Момо народила дитинча. Але як таке можливе? Тварина довгий час жила в ізольованому вольєрі. Деякі з її сусідів, звичайно, самці, але їхні клітки розділені міцними ґратами та щільною сіткою рабіца. Доглядачі зоопарку не могли собі уявити, що тварини можуть спаровуватись через такі бар’єри.

У 2022 році працівники зоопарку вирішили розгадати таємницю зачаття. Аналіз ДНК міг би розставити всі крапки над “і”. Вони зібрали волосся та екскременти Момо, її дитинча, а також чотирьох підозрюваних самців, які мешкали поблизу. Зразки були відправлені до Кіотського університету.

“Нам знадобилося два роки, щоб отримати відповідь, тому що ми не могли підійти достатньо близько, щоб зібрати зразки — Момо дуже захищала свого малюка”, — розповіла Джун Ямано, керівник зоопарку.

Наприкінці січня 2023 року зоопарк нарешті розкрив особу батька – ним виявився 34-річний гібон Іто. Але залишилось без відповіді одне гостре питання: якщо вона ніколи не мала прямого контакту з Іто, як вона взагалі завагітніла? Виявляється, тварини вступили в контакт через дірку у стіні діаметром дев’ять міліметрів!

Зоопарк не має речових доказів, як то записів з камер спостереження, але, за словами працівників зоопарку, це єдиний можливий варіант спарювання цих двох мавп.

Дивно і те, що на волі гібони обирають собі пару на вигляд, звертають увагу на соціальну поведінку і вокалізацію. Однак ніхто з персоналу не помічав, щоб Іто залицявся до Момо…

Тепер цієї дірки в стіні нема. Працівники зоопарку прийняли рішення поселити пару в один вольєр, щоб вони жили “разом як одна сім’я”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, китайські дослідники оголосили вимерлими в дикій природі два види гібонів. А все тому що їх не помічали в місцях проживання на півдні Китаю більше десятка років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі