Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Іржаві крокодили Непалу: рептилії змінили колір на помаранчевий. Чому?

Важливо

Помаранчевих крокодилів виявили співробітники нацпарку “Читван” у Непалі. Щось пофарбувало як рідкісних гангських гавіалів, так і болотяних крокодилів (магерів). Отже, це не мутації. Але що? Відповідь знайшлась в африканських колег-зоологів, які дбають про виживання вузькокрилих крокодилів.

Про це розповідає Live Science.

Щоб прояснити, чому непальські крокодили порудішали, берлінські експерти звернулися до колег з Кот-д’Івуару, які дбають про виживання вузькокрилих крокодилів у Західній Африці.

Команда з’ясувала, що у деяких водоймах “Читвана” надзвичайно високий рівень заліза. “Залізні” ванни і розфарбували шкуру крокодилів. Адже рептилії проводять багато часу в струмках і гирлах місцевих річок. Залізо вступає в реакцію з киснем, утворюючи оксид заліза. Гавіали та магери через це з’єднання і набувають “штучної засмаги”.

Фото – Twitter/Phoebe Griffith

Дослідники пояснили, що гангські гавіали живуть переважно у воді і погано пристосовані до пересування суходолом. Змусити їх вийти з води може тільки бажання погрітися на сонечку або облаштувати гніздо для виведення потомства.

Довге перебування в річці, де багато заліза, призводить до того, що їхню шкіру та зуби ніби покриває “іржа”. Але, на щастя, вона не вічна: частки оксиду заліза, як заспокоюють зоологи, у чистішій воді змиються.

Фото – Leroy Burnell/The Post & Courier/AP

Раніше помаранчевими ставали африканські карликові крокодили з печер у Габоні. Тоді дослідники встановили, що рептилії змінили колір через послід кажанів, багатий на сечовину.

Руді карликові крокодили з печер у Габоні. Фото – abanda-expedition.org

Болотяних крокодилів у Непалі чимало, вони живуть у водоймах по всій території Індостану та в сусідніх країнах. А от гангські гавіали – вид на межі зникнення. З 40-х років минулого століття через полювання їхня чисельність у Непалі зменшилася на 98%. Такі дані наводить Лондонське зоологічне товариство. Близько двохсот особин зараз мешкають у “Читвані”. Але часом навіть статус заповідної території не сприяє виживанню: крокодили і там стикаються із забрудненням довкілля та зменшенням кількості риби, якою харчуються.

Раніше BitukMedia розповідало кілька цікавих “крокодилових” новин: крокодили вперше продемонстрували здатність до “непорочного зачаття”, найбільшому крокодилу світу виповнилося 120 років та крокодил вистрибнув з 20-го поверху і вижив.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі