Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Створили перших у світі курей, стійких до пташиного грипу

Важливо

Вчені з Рослинського інституту при Единбурзькому університеті вивели курей із відредагованими генами. Останні частково стійкі до пташиного грипу. Дослідники припускають, що нова методика розв’яже проблему передачі вірусу від курки до курки й, можливо, знизить ризики зараження людей. Проте експерти стверджують, що лише цілковитий імунітет може усунути небезпеку вірусу.

Про це розповідає The Guardian.

Пташиний грип має багато штамів, і не всі з них можуть призвести до серйозних захворювань.

Люди заражаються пташиним грипом не часто: за останні 10 років в 23 країнах світу було зареєстровано менше тисячі випадків. Найбільш поширений вірус серед людей, які регулярно контактують з птахами. У поодиноких випадках інфекція може поширитися через зіпсовану їжу, воду та одяг.

Дослідники багатьох країн працюють над тим, аби знайти спосіб знизити інтенсивність спалахів пташиного грипу. Британські вчені знайшли незвичайний і вкрай спірний підхід.

Фото – gmwnz/Fotolia

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Nature Communications, вчені змінили конкретний ген курки ANP32A за допомогою технології редагування генів CRISPR. ANP32A створює білок, який вірус грипу захоплює для відтворення в організмі птиці.

Автори дослідження припускають, що впровадження на ферми курчат із відредагованими генами допоможе стримати поширення хвороби серед пернатих. Також передбачається, що це знизить ризик передачі вірусу від курки до людини.

Наступні випробування показали, що генно-модифіковані кури були стійкі до пташиного грипу: 9 з 10 птахів, які отримали стандартну дозу вірусу, не виявили жодних ознак інфекції. Побічних ефектів не виявили і через два роки після спроби зараження.

Проте підвищені дози вірусу заразили половину піддослідних птахів. І це стривожило експертів.

Деякі вчені побоюються, що генетична модифікація може сприяти розвитку нових варіантів грипу, які будуть більш небезпечними для людей. Вчені стурбовані, що саме пташиний грип може стати причиною наступної пандемії, з якою зіткнеться людство.

Дослідники також виявили мутації у вірусах, що розвивалися у генно-модифікованих курок. Ці мутації дозволяють припустити, що вірус може адаптуватися до генетичних змін.

Автори нової роботи продовжують працювати над редагуванням генів птахів, бо сподіваються досягти цілковитого імунітету проти грипу.

Як розповідало раніше BitukMedia, новозеландську птахоферму Хокс-Бей нещодавно відвідав справжній симфонічний оркестр. Музиканти у чорних фраках зіграли для аудиторії з двох тисяч курей. Вони виконали твір Chook Symphony № 1, створений спеціально для курчат.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі