Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні відновили містичну криницю отамана Сірка

Важливо

У Чигирині на Черкащині відновили колодязь, який, за переказами, побудував кошовий отаман-характерник Іван Сірко. Однак місцеві кажуть – криниця ще старіша.

Про це повідомляє Суспільне.

Отаман чигиринського реєстрового козацтва Віктор Гончар розчистив місце, де криниця, разом із місцевими волонтерами. Люди облаштували на її місці стихійне сміттєзвалище.

“Скидали туди велосипеди крадені, брухт різний. Ми помаленьку вичищали все вручну. Потім, коли вичистили весь цей мотлох, попросили пожежників, щоб вони прийшли з помпами і викачали той мул”, — пояснив розповідає Гончар.

Фахівці припускають, що криниця тут була ще з часів Київської Русі, а Сірко її відновив. Є припущення, що криниця збудували за князя Святослава, який проїжджав сусіднім шляхом. Історики відзначили, що шестигранний зруб збудований так, як в часи Київської Русі, відзначає отаман.

Із криницею пов’язано кілька історій. Наприклад, певний час поруч зі нею була Сіркова яма, у якій за загадкових обставин топилися люди. Також далі від криниці був Сірковий млин. Поряд із ним знайшли дуже багато монет, яким по 1 500-1 600 років, – розповідає місцевий краєзнавець Володимир Терещенко.

Місцеві школярі та отаман Гончар хотіли б провести історичне дослідження, аби довести, що Чигирин має історичне значення.

Іван Сірко – напівлегендарний кошовий отаман Війська Запорізького Низового, козацький полковник. Діяв у часи Богдана Хмельницького та після його смерті. Однаково не визнавав союзів козаків із росією, Польщею, татарами та Османіською імперією. У народному фольклорі є характерним та перевертнем.

Як розповідало BitukMedia, студент Вижницького коледжу мистецтв та дизайну Іван Мудрак мандрує селами Чернівецької області та фотографує там криниці. Проект назвав “Бабин бучок” і присвятив своїй бабусі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі