Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Вода – то кров землі” – студент фотографує сільські криниці

Важливо

19-річний студент Вижницького коледжу мистецтв та дизайну Іван Мудрак мандрує селами Чернівецької області та фотографує там криниці. Проект назвав “Бабин бучок” і присвятив своїй бабусі.

Про це хлопець написав у Bird in flight.

Проект “Бабин бучок” Іван почав після початку повномасштабного російського вторгнення. Тепер мандрує із іншою студенткою селами. Каже, що їх цікавлять традиції, особливості оздоблення сакральної та автентичної архітектури та життя.

“Після смерті бабусі я вирішив побувати в її рідному селі Зруб-Комарівський, аби побачити місцини, де вона виросла, й дослідити, що так вплинуло на її світогляд і звичаї. Наприклад, бабця вважала великим лихом, коли криниця є в кожному дворі. Вона називала воду кров’ю землі, а криниці — висмоктуванням життя з неї”, – пригадує Іван.

“Краяни з особливою пошаною ставляться до криниць, це помітно за їх доглянутістю й оздобленням. Сучасний декор дещо відрізняється від традиційного через вплив низки історичних та культурних факторів”, – розповідає хлопець у колонці.

“На Буковині криниці традиційно будували за парканом із виходом на дорогу, підвішуючи кухлик або чашку для подорожніх. Це атрибут невипадкової гостинності, адже тут побутує думка, що не розділити хліба й води з ближнім є гріхом. Ця традиція вже втрачається”, – продовжує він.

Як повідомляло BitukMedia, викладачі та студенти Львівського вищого професійного училища комп’ютерних технологій та будівництва створили унікальне багі “ГУРКІТ”. Воно має відсіки для зброї та здатне перевозити поранених. Машина, яка має ще кілька важливих технічних переваг, уже найближчим часом буде на фронті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі