Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бароко і трохи квохтання: симфонічний оркестр дав концерт для кількох тисяч курей (ВІДЕО)

Важливо

Новозеландську птахоферму Хокс-Бей нещодавно відвідав справжній симфонічний оркестр. Музиканти у чорних фраках зіграли для аудиторії з двох тисяч курей. Вони виконали твір Chook Symphony № 1, створений спеціально для курчат на основі наукового дослідження про те, що музика бароко сприятлива для свійських птахів.

Про це розповідає The Guardian.

Дедалі більше сучасних споживачів прагнуть купувати органічні продукти, які вирощують фермери в екологічних умовах. Саме на таку аудиторію орієнтуються власники органічної ферми вільного вигулу братів Босток. Піклуючись про здоров’я та комфорт тварин і, як наслідок, якісний продукт, вони застосовують новітні наукові методи, один з яких заснований на звуку.

“Ми вже кілька років вмикаємо курчатам класичну музику, тому що добре вивчено, що вона може заспокоїти курчат”, — каже Бен Босток, один із двох братів-власників ферми.

Брати Босток на своїй фермі. Фото – Facebook/ Bostock Brothers Organic Free Range Chicken

Є наукові дослідження, які вказують на те, що кури особливо чутливі та позитивно реагують на класичну музику з епохи бароко.

Унікальний музичний твір для курей жартівливо назвали “Чук-симфонія №1”. “Чук” на австралійському та новозеландському сленгу означає “курка”. Його творив композитор Симфонічного оркестру Нової Зеландії Геміш Олівер. За словами музиканта, він надихався класиками – Кореллі, Бах і Шнітке. Композитор волів, аби твір був грайливим і включив до нього звуки “зі світу курчат”. “Труба наслідує курку… Гобій і фагот — найкудахтаніші з духових інструментів, особливо якщо прибрати тростини”, – пояснив Геміш Олівер.

На ранніх етапах твору перевірялося, на які інструменти та звуки курчата реагують найкраще. Музиканти грали, а фермери спостерігали та повідомляли, наприклад, що курям не сподобався гучний стукіт. Тому на пташиному класичному концерті музика мала характерні відмінності: періодично проривалися верескливі звуки, які швидше можна почути у курнику, а не у філармонії.

Зрештою фермери та музиканти дійшли висновку, що гостям концерту все сподобалося — вони лягали просто біля ніг виконавців і почувались комфортно. Перший у світі концерт для курей мав успіх.

Як зазначив музичний директор колективу Пітер Біггс, іноді корисно мати справу з такими інноваційними ідеями. Хоча зазвичай симфонічний оркестр сприймається як щось надто високочоле та далеке від уподобань масової аудиторії. “Відверто кажучи, ми не такі… Ми хотіли переконатися, що ми організація, яка може повеселитися. Ми всі дбаємо про благополуччя: якщо це благо для людей добре, якщо це благо для всіх видів на планеті, це теж здорово”, — сказав Біггс.

Як розповідало раніше BitukMedia, немає достовірного зв’язку між прослуховуванням Моцарта та полегшенням симптомів епілепсії, показало нове дослідження науковців Віденського університету. Отже, так званий “ефект Моцарта” виявився міфом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі