Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Міф про Моцарта: чи дійсно музика впливає на симптоми епілепсії

Важливо

Немає достовірного зв’язку між прослуховуванням Моцарта та полегшенням симптомів епілепсії, показало нове дослідження науковців Віденського університету. Отже, так званий “ефект Моцарта” виявився міфом.

Про це розповідає New Atlas.

“Ефект Моцарта” – поширена теорія про те, що прослуховування музики  Вольфганга Моцарта здатне покращити проходження IQ-тесту і навіть полегшити деякі стани – наприклад, епілепсію.

Щоправда, твердження про підвищення IQ австрійські вчені спростували ще 2010 року. З упевненістю можна сказати, що Моцарт — не “чарівна пігулка” для підвищення IQ, насправді його просто легко слухати. 

А от ідея про вплив музики Моцарта на епілепсію залишалась робочою до недавнього дослідження. Вважалося, що Соната для двох фортепіано ре мажор, а також Концерт для фортепіано з оркестром № 23  знижували сплески активності мозку, пов’язані з епілепсією.

У новому метааналізі, опублікованому в Scientific Reports, вчені з Віденського університету дійшли висновку, що надійних доказів зв’язку між музикою Моцарта та епілепсією немає. Вчені перевірили результати попередніх досліджень, зібрали їх докупи й дійшли висновку, що немає підстав говорити про будь-який значний позитивний ефект від прослуховування сонати Моцарта KV448. Або будь-якої іншої музики.

Вони вказали зокрема на малу вибірку даних, неправильний/неадекватний хід наукової роботи та упередженість. Ба більше, у метааналізі зазначається, що “більшість первинних даних або навіть просто зведених статистичних даних, що документують “ефект Моцарта”, були недоступні навіть на запит авторів”.

Вчені підсумовують, що людству доведеться змиритися з тим, що музика Моцарта не зробить нас ані розумнішими, ані здоровішими. “Музика Моцарта прекрасна, але, на жаль, ми не можемо очікувати від неї полегшення симптомів епілепсії”, – роблять висновок вчені.

Як розповідало раніше BitukMedia, у щурів виявили здатність рухатися в такт музиці. Так вони зреагували на Моцарта.   

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі