Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Створили вакцину, яка перепрограмовує ракові клітини

Важливо

Науковці із медичної школи Стенфордського університету розробили експериментальний препарат, здатен перепрограмувати ракові клітини. В результаті онкоклітини стають макрофагами – типом клітин, які вчать імунну систему. Таким чином імунітет розпізнає та знищує рак.

Про це повідомляє New Atlas.

Новий спосіб лікування раку довів свою ефективність під час лікування лейкемії і мишей і визнаний перспективним.

Його суть полягає у тому, що ракові клітини перетворюються на антигенпрезентуючі клітини. Антиген – це чужорідне тіло, з яким мають боротися імунні клітини. Перепрограмовані ракові клітини починають вчити Т-лімфоцити – клітини імунітету, які найбільше боряться з раком – що саме є раковою клітиною. В результаті імунітет людини набагато ефективніше знищує хворі клітини. У мишей імунітет повністю вичистив організм від ракових клітин під час лейкемії.

Також позитивні результати були досягнуті під час лікування мишей із пухлинами великих розмірів. Науковці припускають, що вони зможуть створити вакцину від раку.

Розроблена у Стенфорді технологія значно відрізняється від традиційної імунотерапії. Зазвичай Т-лімфоцити вилучають із тіла людини, після чого намагаються навчити його визначити мутований білок ракової клітини. Багато у чому це робота навмання. А у технології зі Стенфорда ракові клітини самі вчать Т-лімфоцити, як їх визначати, а отже і знищувати.

Позитивні результати дали і досліди із клітинами людини, однак потрібні попередні експерименти до випробування технології на людях.

Як повідомляло BitukMedia, нова модель штучного інтелекту, розроблена групою дослідників у Канаді, може точно передбачити, чи виживе хворий на рак пацієнт. Свій прогноз програма робить на основі нотатків лікаря.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі