Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“До гендерної рівності у світі ще 300 років” — ООН

Важливо

Про масштабне погіршення прав жінок та дівчат у багатьох регіонах світу заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. За його словами, ознаки прогресу, якого міжнародній спільноті вдалося досягти за минулі десятиліття, “зникають очах”, а гендерна рівність може бути досягнута лише “через 300 років”, якщо боротьба за неї триватиме колишніми темпами.

Про це пише CNN.

На відкритті 67-ї щорічної двотижневої сесії Комісії зі стану жінок у штаб-квартирі ООН, він зазначив, що рівність жінок і чоловіків стає “дедалі віддаленішою”. За останніми оцінками групи ООН Жінки, для досягнення гендерної рівності у світі знадобиться 300 років, сказав Гутерріш.

Серед процесів, що свідчать про сповільнення прогресу, очільник ООН назвав обмеження прав жінок в Афганістані, де захопило владу радикальне ісламістське угруповання “Талібан”, а також насильство щодо українських жінок з боку російських військових злочинців.

“Кризи та конфлікти в першу чергу і найгірше впливають на жінок і дівчат, зокрема, це стосується України як приклад. Минулого року ООН закликала розслідувати повідомлення про зґвалтування та сексуальне насильство щодо українських жінок і дітей після вторгнення Росії”, — додав Гутерріш.

Голова ООН Антоніу Гутерріш виступає в Досі, Катар, 5 березня 2023 року. Фото – Karim Jaafar/AFP/Getty Images

Крім того, генсек ООН наголосив на нехтуванні репродуктивними правами жінок у низці країн. Редакція CNN припустила, що йдеться про обмеження права жінок на аборти в США та Польщі.

“У багатьох місцях обмежуються сексуальні та репродуктивні права жінок. У деяких країнах дівчатка наражаються на ризик викрадень і нападів дорогою до школи”, – зазначив глава ООН.

За словами Гутерріша, показники материнської смертності, кількість випадків примушування до раннього шлюбу, викрадень та нападів досі високі. В ООН вчергове закликали до “колективних” і “термінових” дій для досягнення гендерної рівності – від підвищення рівня освіти до сприяння участі жінок в науці й технологіях.

Влітку 2022-го Верховний суд США, нагадує The Village, дозволив вводити заборону на аборти в окремих штатах, скасувавши конституційну дію рішення, яке майже 50 років дозволяло вагітним жінкам у Сполучених Штатах перервати вагітність “без надлишкових державних обмежень”.

У Польщі в 2021-му визнали неконституційними аборти через вади й невиліковну хворобу плода.

Іспанія, тим часом, ухвалить закон про гендерну рівність у бізнесі та політиці, який вимагатиме більш рівного представництва жінок і чоловіків у різних сферах суспільного життя. Зокрема, закон визначатиме, що жінки мають становити не менш як 40% керівництва в будь-якій компанії з понад 250 працівниками та річним оборотом від 50 мільйонів євро. У політиці закон вимагатиме від партій пропонувати рівну кількість кандидатів чоловіків і жінок під час виборів. На даний момент жінки складають 44% Конгресу і 39% Сенату.

Нагадаємо, 1 жовтня 2022 року 38 держав-членів Європейського Союзу підтримали “Дублінську декларацію”. Вона зобов’язується вжити низку кроків для просування гендерної рівності з метою запобігання домашньому, сексуальному та гендерному насильству.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі