П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Літній лев заразив “короною” двох працівників зоопарку

Важливо

Літній лев із зоопарку американського штату Індіана отримав позитивний результат на COVID-19 після появи кашлю та задишки. Працівники зоопарку, які доглядали лева, підхопили інфекцію пізніше. За словами вчених, це перший зареєстрований випадок, коли тварина із зоопарку передала вірус людині.

Про це повідомляє Live Science.

Про те, що тварини можуть заражати людей та один одного SARS-CoV-2, вірусом, який викликає COVID-19, було відомо і раніше. Так влітку 2022 року дослідники з Таїланду повідомили про випадок зараження ветеринара, на якого чхнула хвора кішка. Однак, за словами авторів нового дослідження, раніше не реєструвались випадки передачі віруса від тварин до людей в умовах зоопарку.

Двадцятирічний лев через свій вік страждав від проблем з нирками та хребтом, тому працівники зоопарку годували важкохворого великого кота з рук. Пізніше у тварини помітили задишку і кашель, а тест на коронавірус дав позитивний результат. Згодом підтвердження про зараження отримали також двоє працівників зоопарку. Після того, як лев дав позитивний результат, доглядачі надягали респіратори під час спілкування з левом та іншими тваринами в зоопарку.

Дослідники з’ясували, що люди, які захворіли, не вступали в контакти з іншими зараженими людьми. Генетичний аналіз штаму виявив схожість зразків вірусу лева та працівників зоопарку.

Літньому леву перенести COVID виявилось набагато складніше, ніж зараженим наглядачам. Через тяжкість симптомів хижака довелося приспати. Дослідники припускають, що лев міг заразитись від доглядача зоопарку, який переносив ковід безсимптомно.

Відомо, що тварини далеко не завжди легко переносять зараження SARS-CoV-2. Так, у дослідженні 2021 року вчені з’ясували, що зараження коронавірусом може призвести до міокардиту як у кішок, так і у собак.

Інше дослідження продемонструвало, що домашні кішки дуже швидко заражаються COVID-19 від своїх господарів – особливо ті, що люблять спати з людьми в одному ліжку. Вже були випадки передачі вірусу людям від оленів. А інфіковані хом’яки в зоомагазині Гонконга спровокували спалах штаму “дельта” серед людей.

Раніше BitukMedia розповідало про 59-річного британця, якого змогли вилікувати від Covid-19 після 411 днів безперервної хвороби. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі