Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На вагу кілограмів: виявилось, що великі собаки менш агресивні, ніж маленькі

Важливо

Якщо ви боїтеся собак, ви можете бути обережні з великими породами, такими як добермани або доги. Але результати нового дослідження бразильських вчених можуть переключити вашу увагу з цих порід на менших за розміром. Дослідники з Університету Сан-Паулу виявили, що більш важкі собаки, як правило, більш слухняні, ніж маленькі вихованці.

Про це повідомляє Daily Mail. 

Дослідники з Університету Сан-Паулу, Бразилія, виявили, що собаки більшого розміру, як правило, слухняніші, ніж маленькі домашні тварини. Згідно з дослідженням, маленькі породи з плескатою мордою, такі як мопси, бульдоги та ши-тцу, є погано вихованими породами.

У ході дослідження команда поставила за мету зрозуміти фактори, що впливають на агресію у домашніх собак. Вони залучили 665 домашніх собак 57 порід різного розміру.

Власники собак заповнили три онлайн-анкети – одну про себе, одну про характеристики свого вихованця й одну про характер будь-якої агресивної поведінки, такої як гавкіт або напад.

Результати показали, що чим важчий і більший собака, тим менша ймовірність того, що він виявить агресивну поведінку. Фактично було виявлено, що на кожен додатковий кілограм маси тіла агресивна поведінка знижується на 3%!

Найагресивнішими собаками виявилися маленькі породи. Флавіо Айроса, перший автор дослідження, сказав: “Агресивність щодо власника була на 79% ймовірніша у брахіцефальних собак (укорочена морда), ніж у мезоцефальних (з головою середнього розміру)”.

Брахіцефальні собаки мають короткі, плескаті морди, наприклад мопси, бульдоги, бостонські тер’єри і ши-тцу. Навпаки, мезоцефальні породи, серед яких біглі, золотисті ретривери та лабрадори, мають середній череп.

Однак не лише форма голови та розмір впливають на агресію. Стать вихованця також має значення. “Ймовірність агресивної поведінки щодо власника була на 40% нижчою у самок собак, ніж у кобелів”, – сказав Айроса.

Крім того, команда виявила зв’язок між власними характеристиками власника та агресією його вихованця. Агресія у собак зустрічалася на 73% частіше серед власників-чоловіків, ніж серед власників-жінок. А собаки, яких щодня вигулювали їхні власники, були менш агресивними.

Як повідомляло раніше BitukMedia, фінські вчені провели експерименти за участі тисячі собак 13 різних порід. Найкраще з когнітивними та поведінковими тестами впоралися бельгійські вівчарки малінуа.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі