Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виявлено найрозумнішого собаку в світі… Вибір може вас здивувати

Важливо

Фінські вчені провели експерименти за участі тисячі собак 13 різних порід. Найкраще з когнітивними та поведінковими тестами впоралися бельгійські вівчарки малінуа.

Про це пише The Telegraph.

Завдяки інстинкту пасовища та робочому досвіду бордер-коллі часто вважають найрозумнішим собакою у світі, але тепер вчені виявили, що бельгійський малінуа може бути розумнішим за розумного.

Донедавна бордер коллі вважалась найрозумнішою породою собак. Фото -Diepizza 

Вчені з Університету Гельсінкі у Фінляндії хотіли створити найповніший на сьогодні набір даних про те, які аспекти пізнання перевершують різні породи. Серед завдань – розпізнавання жестів людей, подолання перешкод, вирішення просторових задач та тестів на незалежність.

Малінуа в ході тестів набрали 35 балів із 39, витіснивши з першого місця бордер-коллі. Тепер вони посіли друге місце з 26 балами, третє у німецьких вівчарок — 25 балів.

Малінуа є звичним вибором для тих, кому потрібні собаки-шукачі, сторожові та поліцейські собаки. Тепер дані дослідження показують, що вони є ідеальним вибором: вони незалежні, здатні вирішувати проблеми, швидко реагують і вміють “читати” людей.

За популярними золотистими ретриверами та лабрадорами тільки 13-те та 9-те місця. Вони добре впорались із завданнями розуміння людських жестів, але показали низькі результати в іншому.

Загалом експерти оцінили понад 1000 собак тринадцяти порід. Серед них — австралійські келпі, лабрадори-ретривери, золотисті ретривери, іспанські водяні собаки, шелті, англійські кокер-спанієлі, австралійські та німецькі вівчарки, фінські лаппхунди тощо.

Голландська вівчарка та бельгійський малінуа. Фото –  Sue Zellers

У дослідженні брали участь неагресивні собаки віком 1-8 років. Їх тестували з 2016-го до 2022-го року.

Вчені тестували собак у десяти завданнях, результати яких оцінювали автори спеціальних тестів smartDOG. Експерти проаналізували поведінку тварин, їхню імпульсивність, соціальне пізнання, вирішення просторових завдань, логічне мислення та короткочасну пам’ять.

У висновку дослідники зазначають, що їхні результати не є репрезентативними для всієї популяції собак. Однак робота сприяє отриманню повнішої картини типової для породи поведінки.

Як повідомляло раніше BitukMedia, бордер-коллі Розі з Великої Британії здалась у поліцейський відділок. Налякана феєрверком собака втекла від свого господаря, але не стала метатися вулицями. Здається, тварина точно знала, де їй шукати допомогу. Відео з камер відеоспостереження зробило Розі популярною.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі