Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Боявся стати експонатом – музей прибере скелет велетня після 230 років демонстрації

Важливо

Хантеріанський музей у шотландському Глазго у березні цього року відкриється після ремонту. Із експозиції приберуть один із зразків Лондонського Королівського коледжу хірургів Англії – скелет Чарльза Бьорна, відомого як “Ірландський велет”. Чоловік страждав на гігантизм та акромегалію і боявся через це стати музейним експонатом. Однак засновник музею вдався до шахрайства. Рештки Чарльза простояли на очах у публіки 230 роки.

Про це повідомляє CNN.

Ремонт Хантеріанського музею тривав п’ять років. У березні його відвідувачів зможуть побачити 3 тис. експонатів. Але не скелет Бьорна.

Бьорн страждав на доброякісну пухлину гіпофіза. У результаті його тіло виробляло занадто багато гормону росту, викликаючи акромегалію та гігантизм, тобто його кістки виросли набагато більше, ніж зазвичай. Він виріс до 2,3 м.

Чарльз виступав у циркові як “Ірландський велет”. Але він не хотів, аби на його рештки дивилися і після смерті. Тому хотів, аби його тіло поклали у труну зі свинцю та поховали в морі.

Charles Byrne's skeleton, on display in the Hunterian Museum
Фото: Hunterian Collection Trustees

Чоловік помер 1783. Засновник музею хірург-анатоміст Джон Хантер домовилися із друзями Бьорна, і вони передали йому тіло. Через три роки у музеї уже стояв скелет “Ірландського велета”. Відомо, що Бьорн відчував страх перед Хантером, який не соромився в той час вдаватися до руйнування могил і наймав задля цього вандалів.

The portrait of John Hunter by Joshua Reynolds will go on display in the museum.
Джон Хантер. Позаду видно ноги Бьорна. Фото: Hunterian Museum/Royal College of Surgeons of England

Тож рада опікунів музею вирішила, що демонструвати скелет Бьорна не етично. Замість нього повісять портрет Хантера відомого у Британії художника Джошуа Рейнольдса. На ній на задньому фоні видно ноги скелета Бьорна.

Як повідомляло BitukMedia, pештки останнього відомого сумчастого вовка (тилацина), що вважалися втраченими з 1936 року, знайшлись у шафі музею в австралійському штаті Тасманія. Тепер шкура та скелет останнього тилацина Австралії включені до експозиції музею Хобарта.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі