П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Немає пів долоні, є тільки великий палець – українські лікарі створюють протези на 3D-принтері

Важливо

Медик та інженер 3D-друку із Івано-Франківська Антон Шелест розробив протез для військовослужбовця. У чоловіка – складна ампутація долоні та чотирьох пальців.

Про це розповідає Суспільне.

Шелест каже, що зовнішній протез на 3D-принтері він виготовляє вперше.

“Ми зараз співпрацюємо з пацієнтом, в якого немає пів долоні. Це буде накладка на руку з механізмом, який дозволить військовому користуватися милицями чи ходунками, щоб проходити реабілітацію”, — пояснює Антон Шелест.

Шелест зацікавився технологією 3D-друку ще у студентські руки.Два роки тому із колегами створили 3D-модель для фіксації руки пацієнта. Минулого року створили 3D-ферму, як кажуть.

Мають 25 принтерів, які використовують за різним призначенням – друкують деталі інженерно-технічного спрямування, художні вироби, а також навчальні муляжі для лікарів та медичну навігацію. На один зі своїх медичних винаходів інженери оформили авторське право.

Як розповідало BitukMedia, yкраїнська чемпіонка світу з армреслінгу Лілія Занько рятує наших бійців на передовій. Вона не боїться вигляду наскладніших ран, тож пройшла найгарячіші точки фронту повномасштабної війни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі