Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Обраний більшістю: обрали ієрогліф року. Що він означає?

Важливо

Асоціація перевірки ієрогліфічної грамотності Японії обрала ієрогліф – символ 2023 року. Ним став “дзей”, що означає “податок”. Ієрогліф, який набрав найбільшу кількість голосів, втілює в собі, з точки зору японців, головні події року, що минає.

Про це повідомляє Kyodo News.

За цей ієрогліф проголосували 147 тис. людей у рамках загальнонаціонального опитування.

Причину популярності такого варіанту пов’язують із недавніми дискусіями правлячої Ліберально-демократичної партії Японії щодо підвищення податків для покриття оборонних витрат країни.

Другим за популярністю став ієрогліф, що означає слово “спекотний”. Асоціація висунула його на голосування через аномальну спеку в низці країн у 2023 році.

Цікаво, що ієрогліф року може нести як позитивні, і негативні конотації, оскільки є своєрідною “характеристикою” основних подій життя Японії, що отримали широке висвітлення у медіа.

Шляхом всенародного голосування в Японії обирають ієрогліф року, починаючи з 1995-го. Про результати голосування оголошується на спеціальній церемонії 12 грудня, коли в країні відзначається “День ієрогліфів”.

Дата 12 грудня обрано не випадково. Як і у випадку з багатьма подіями, які хочуть приурочити до якоїсь дати, використовують гру слів гороавасе (яп. 語呂合わせ), тобто спосіб передачі слів, що асоціюються з подією, через цифри. В даному випадку дата “12-12”, тобто 12 грудня, при обігруванні можливих читань чисельників, може прочитуватися як “один хороший ієрогліф” (яп. 良字一字 й дзи ити дзі).

Урочиста церемонія написання знака року проводиться у буддійському Храмі чистої води в Кіото. Настоятель храму Сейхан Морі виводить ієрогліф за допомогою туші та великого пензля на аркуші рисового паперу розміром 1,5 на 1,3 м. Після цього свіжонакреслений знак виставляють на загальний огляд до кінця грудня. Мета заходу — зацікавити якнайбільшу кількість людей в ієрогліфіці та японській культурі в цілому.

Минулого року єдиним ієрогліфом, що найкраще описує події 2022-го, японці обрали 戦, який означає “війну”. Він вимовляється як сен у складних словах, таких як 戦쟁 (сенсо, “війна”), а сам по собі читається як ікуса, (“битва”, “війна”), і означає “розбрат” чи “конфлікт”. Провідною причиною вибору цього ієрогліфа стала війна рф проти України, яка розпочалася у лютому 2022-го. Однак люди, які обирали “боротьбу”, керувалися й іншими причинами, на їхній вибір зокрема вплинули неодноразові запуски Північної Кореї ракет у бік Японії та через японський повітряний простір, а також “боротьба” споживачів, у ході якої вони намагалися втриматися на плаву в умовах зростання цін.

Японія обрала ієроглиф 2022 року. Фото – Jiji Press/EPA 

Як розповідало раніше BitukMedia, rizz обрано головним словом 2023 за версією видавництва Оксфордського університету. Окрім цього, головними словами названо абревіатуру ШІ – штучний інтелект (AI) – за версією словника англійської мови Collins English Dictionary, “галюцинувати” (hallucinate) – за версією Кембриджського словника англійської мови та “автентичний” (authentic) – за версією Американського тлумачного словника англійської мови Merriam-Webster.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі