Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Що їли тиранозаври? – науковці вперше побачили рештки обіду у шлунку

Важливо

Група науковців вперше в історії дослідила викопні рештки тиранозавра із повним шлунком. Ящір виду горгозавр проковтнув перед смертю дві туші жертв, схожих на індичок.

Про це пише The Guardian.

“Це дійсно перше впевнене підтвердження того, якою була дієта молодого тиранозавра”, – сказала доктор Дарла Зеленіцька, співавтор дослідження з Університету Калгарі.

Скелетів тиранозаврів із рештками їжі раніше не знаходили. Про те, що дорослі особини харчувалися великими травоядними відомо лише опосередковано – через сліди від зубів на кістках, наприклад. А ось якою була дієта молодих динозаврів, було невідомо.

Унікальний горгозавр був виявлений у безплідній місцевості у Канаді, у 2009 році. Його побачив Даррен Танке, технік, який працює в Королівському музеї палеонтології Тіррелла.

Екземпляру було 5-7 років, він важив близько 350 кг. Науковці жартують – помер молодим, але не голодним. У його шлунку знайшли задні лапи тварин, схожих на індички.

А все почалося з того, що у 2010-му помітили, що з-під ребер у горгозавра стирчать чиїсь скам’янілі пальці, розповідає Франсуа Тер’єн, куратор відділу палеоекології динозаврів у Королівському музеї Тіррелла та співавтор дослідження.

Обід горгозавра науковці описують так – подібні до індичок із головою папуг та задніми лапами, які давали можливість бігати, як ему. При чому тушу горгозавр розірвав і проковтнув в основному задні лапи – ймовірно, вони були найбільш м’ясистими.

Як повідомляло BitukMedia, череп велетенського морського монстра вдалось вилучити зі скель Юрського узбережжя Дорсета, що у Великій Британії. Він належить пліозавру, лютій морській рептилії, яка тероризувала океани близько 150 млн років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі