Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Підводний монстр Юрського періоду: знайшли череп величезного динозавра (ВІДЕО)

Важливо

Череп велетенського морського монстра вдалось вилучити зі скель Юрського узбережжя Дорсета, що у Великій Британії. Він належить пліозавру, лютій морській рептилії, яка тероризувала океани близько 150 млн років тому.

Про це пише BBC.

Скам’янілість завдовжки 2 метри є одним з найповніших екземплярів такого типу, коли-небудь виявлених, і дає змогу по-новому зрозуміти цього стародавнього хижака.

Знахідку зробила команда мисливців за копалинами на чолі з колекціонером Стівом Етчесом. Знайдений череп є унікальним, адже він зберігся повністю — нижня щелепа та верхній череп зʼєднані разом. У більшості випадків науковці знаходять лише частину скамʼянілостей.

“Дуже ймовірно, що це новий вид”, – заявила виданню New Scientist Джудіт Сассун, провідний експерт із пліозаврів з Бристольського університету. Особливий інтерес, за її словами, має великий сагітальний гребінь – кістковий гребінь у задній частині черепа. Висота гребеня може свідчити про відмінності між чоловічою та жіночою статтю.

Схоже, що гребінь знайденого пліозавра не повністю сформований, що говорить про молодий вік тварини. Враховуючи і без того величезний череп завдовжки 2 метра та потенціал для росту, це ще більше підтверджує ідею про те, що пліозаври були набагато більшими, ніж вважалося раніше.

У динозавра було 130 зубів. Задня сторона кожного зуба ребриста, що допомагало хижаку проштрикнути тіло жертви, а потім швидко завдати другого удару.

Довжина динозавра становила 10—12 метрів, він мав чотири потужні кінцівки, схожі на ласти. Він був головним хижаком у доісторичному океані. Пліозавр харчувався іншими динозаврами, зокрема й слабшими представниками свого виду.

Щелепи пліозавра стискали жертву із силою 33 тис. ньютонів. Для порівняння, найпотужніші щелепи серед нині живих тварин мають морські крокодили — 16 тис. ньютонів. Відтепер науковці намагатимуться знайти рештки тіла тварини.

Череп виставлять на загальний огляд у 2024 році в колекції Етчеса в Дорсеті (Велика Британія). Крім того, ВВС випустить про нього документальний фільм у серії “Аттенборо та гігантський морський монстр” 1 січня 2024 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, група бельгійських вчених дійшла висновку, що реальною причиною вимирання динозаврів став не сам удар астероїда об поверхню Землі, а величезна хвиля пилу, спричинена катаклізмом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі