Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені з’ясували, що згубило динозаврів 66 млн років тому

Важливо

Група бельгійських вчених дійшла висновку, що реальною причиною вимирання динозаврів став не сам удар астероїда об поверхню Землі, а величезна хвиля пилу, спричинена катаклізмом.

Про це пише Reuters.

Вчені десятиліттями шукають причини загибелі динозаврів на Землі. Раніше вже було озвучено кілька основних теорій: динозаври загинули внаслідок удару астероїда, потужного виверження вулкана або глобального цунамі. У новому дослідженні вчені стверджують, що змогли розгадати цю загадку — динозаври загинули зовсім не від удару астероїда, а від його наслідків.

Вчені провели кілька комп’ютерних симуляцій, ґрунтуючись на даних про клімат та аналіз відкладень тієї епохи. Їхні результати показали, що астероїд, що впав на Землю 66 млн років тому, здійняв хвилю пилу. Вона викликала різку зміну клімату та стала причиною вимирання динозаврів, йдеться у досліджені, опублікованому в журналі Nature Geoscience.

За підрахунками вчених з Королівської обсерваторії Бельгії, загальна кількість пилу становила близько 2 тис. гігатонн, що в 11 разів перевищує вагу гори Еверест. Цей пил затримався в атмосфері до 15 років, чим фактично спричинив світову ядерну зиму.

Силікатні частинки розміром приблизно 0,8-8,0 мікрометрів утворили глобальний хмарний шар, що складався з гранітних і гнейсових порід, подрібнених під час сильного удару. Удар об поверхню нашої планети сформував відомий кратер Чиксулуб. Його залишки знаходяться під водою в Мексиканській затоці поблизу півострова Юкатан. “Шрам” тієї епохи, що залишився на Землі, має 180 км в діаметрі. Вважається, що падіння астероїда знищило щонайменше 75% життя планети.

Пил з подрібненої породи, викинутий в атмосферу планети, заблокував сонце і перешкоджав фотосинтезу рослин. Температура впала на 15 градусів. Цього виявилося достатньо, щоб порушити харчовий ланцюжок та викликати ланцюгову реакцію вимирання. “Було холодно і темно протягом багатьох років”, – зазначив планетолог і співавтор дослідження Філіпп Клейс.

Динозаври, окрім їхніх пташиних нащадків, були втрачені, як і морські рептилії, які домінували в морях, і багато інших груп.  Але й були переможці у цій катастрофі. Так, через загибель динозаврів, ссавці отримали можливість стати головними героями харчових ланцюжків.

Ілюстрація утворення кратера Чиксулуб після падіння на Землю астероїда 66 млн років тому на швидкості 43 тис. км/год. Зображення – National Geographic

“Біотичні групи, які не були пристосовані виживати в умовах темряви, холоду та відсутності їжі протягом майже 2 років, зазнали б масового вимирання. Фауна і флора, які могли увійти в фазу спокою – наприклад, через насіння, цисти або сплячку в норах – і змогли адаптуватися до загального способу життя – не залежно від одного конкретного джерела їжі – загалом виживали краще, як дрібні ссавці”, – сказав науковець. 

Як розповідало раніше BitukMedia, yауковці знайшли стежку динозаврів у доісторичному “Колізеї”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі