П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Готуються до катастрофи серйозно – Мальдіви звели острів посеред океану

Важливо

Влада архіпелагу Мальдіви насипала на океанічному дні штучний острів Хулумалі – “Місто надії”. Він підіймається на 2 м над рівнем Індійського океану. Таким чином хочуть захистити людей від затоплення, коли рівень води в океані підвищиться.

Про це розповідає Bloomberg.

Про те, що Мальдіви можуть стати країною перших у світі кліматичних біженців, говорять давно. Але влада відмовилася купувати чи орендувати землю у жодній країні, аби переселити туди своїх людей. Натомість вони будують фортечні мури довкола міст і засипають піском коралові рифи, розшируючи безпечну для себе територію і неймовірно шкодячи екології.

Справа в тому, що 80% із 1192 крихітних острові Мальдів знаходяться на висоті менше 1 м над рівнем моря, тож тікати людям нікуди. Через танення льодяних шапок на полюсах рівень води підвищується і острови затоплює океан. Про те, що Мальдів знаходяться на передовій кліматичних змін заговорив їхній тодішній президент ще у 1985-му.

Також населення втрачає прісну воду. Майже всі 187 населених островів архіпелагу залежать від дорогих опріснювальних установок. Крім того, фортечні мури не можна побудувати довкола пляжних островів, куди приїжджають туристи.

Нинішній президент Мальдівів Мохамед Муїцзу, за освітою – інженер-будівельник, навчався у Британії – категорично проти переселення людей на територію інших країн.

“Я можу категорично сказати вам, що точно нема потреби купувати землю або навіть орендувати землю в будь-якій країні”, – каже він.

Штучний острів Хулумалі вдвічі більший за площею, від столиці Мальдівів – острова Малі. Два острови з’єднує міст довжиною 1,4 км, побудований китайцями.

“Місто надії” може вмістити половину населення усіх Мальдівів. Очікується, каже Bloomberg, що Хулімалі стане повноцінним метрополісом зі школами та інфраструктурою.

Однак такі ініціативи не подобаються міжнародним спостерігачам. Наприклад, на одному із островів створення штучних насипів знищило 70% мангрових заростів.

“Уряд Мальдівських островів проігнорував або порушив закони про захист навколишнього середовища, збільшуючи ризики затоплення та інших збитків для острівних громад”, – йдеться у недавньому звіті Human Rights Watch.

Як повідомляло BitukMedia, у Шотландії виставили на продаж безлюдний острів Барлокко. Тут ніколи нічого не будували. Острівець вважається територією “особливого наукового інтересу”. Але придбати його можна.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі