Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Колись вони були домашніми улюбленцями: гігантські золоті рибки загрожують Великим озерам (ВІДЕО)

Важливо

Випущена в дику природу, скромна золота рибка може вирости до жахливих розмірів і знищити середовище проживання місцевих видів. Канадські дослідники стежать за рибою, щоб її можна було виловити.

Про це розповідає The New York Times.

Зростання популяції золотих рибок у Канаді загрожує флорі та фауні регіону. Таку заяву зробила дослідниця водних ресурсів з Відділу рибальства та океанів країни Крістін Бостон. Йдеться про акваріумну золоту рибку зі Східної Азії. За задумом, цей різновид коропа був виведений для естетичного захоплення і, як традиційно вважається, приносить удачу. Але ці рибки навряд чи щось більше, ніж домашній декор. Зазвичай довжиною лише кілька дюймів, вони є одним з найпростіших в утриманні видів домашніх тварин.

І от тепер золотих рибок визнано інвазивним видом, який ставить під загрозу існування цілих видів рослин та тварин. Одна з причин зростання популяції – люди, які випускають своїх улюбленців в річки та озера.

Вчені пояснюють так: не обмежена розмірами акваріума риба, випущена в дику природу, може сягати величезних розмірів, поїдаючи ікру та безхребетних, а також рослини у водоймах, які є місцем проживання мікроорганізмів. Це завдає суттєвої шкоди екосистемі.

Випущені у природне середовище золоті рибки можуть зростати до 45 см завдовжки та набирати масу до понад 1 кг, зазначила Бостон. При цьому риби стають всеїдними, а самки починають розмножуватися кілька разів за сезон, витісняючи з місць свого проживання інші види риб.

Професор біології з Університету Торонто Скарборо Ніколас Мандрак заявив, що за останні 20 років популяція цих риб у водоймах почала різко збільшуватися, а у Великих озерах водяться десятки мільйонів особин.

Для боротьби з цим всеїдним видом Бостон рекомендувала використовувати спеціальні мережі та удари високовольтних розрядів.

Проблема не є унікальною для Канади. В Австралії кілька небажаних домашніх золотих рибок та їхнє потомство захопили річку на південному заході країни. Дикі золоті рибки затопили водні шляхи у Сполученому Королівстві, а в Бернсвіллі, штат Міннесота, виявлення істот розміром з футбольний м’яч в озері в 2021 році змусило чиновників благати своїх виборців: “Будь ласка, не випускайте своїх домашніх золотих рибок у ставки та озера!”

Ентоні Ріккарді, професор екології в Університеті Макгілла в Монреалі, зазначив, що не всі інвазивні золоті рибки стають надмірно великими, але навіть маленькі рибки є проблемою, адже випереджаючи місцеві популяції риб і завдаючи шкоди довкіллю.

Люди помилково вважають, що оскільки золоті рибки “маленькі й милі”, вони не створюватимуть проблем, якщо їх випустити у дику природу, сказав доктор Ріккарді. “Це синдром “Звільніть Віллі”. (сімейний фільм режисера Саймона Вінсера 1993  року. Перший фільм з трилогії про косатку на прізвисько Віллі та його друга хлопчика Джесі, – ред.).

Золоті рибки, додав він, є лише невеликою частиною величезного вторгнення немісцевих видів, наслідки якого можуть бути непередбачуваними, а в деяких випадках погіршуються змінами клімату.

“Під впливом людини звірі рухаються все швидше, у більшій кількості, дістаючись частин планети, до яких вони ніколи не могли дістатися раніше”, — сказав він. “Ми говоримо про перерозподіл життя на Землі”.

Як розповідало раніше BitukMedia, Сполучені Штати передбачили швидке вторгнення диких “суперсвиней” з півдня Канади. Гібридні тварини з’явилися у Канаді кілька десятиліть тому, швидко розмножились і тепер завдають істотних збитків сільському господарству.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі