П’ятниця, 17 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Йдуть свинею: США очікують вторгнення найагресивніших тварин на планеті

Важливо

Сполучені Штати передбачили швидке вторгнення диких “суперсвиней” з півдня Канади. Гібридні тварини з’явилися у Канаді кілька десятиліть тому, швидко розмножились і тепер завдають істотних збитків сільському господарству.

Про це повідомляє New York Post.

Вибухове зростання популяції диких свиней на півдні Канади загрожує північним штатам США справжньою навалою, вважають експерти. В канадських свинях поєднуються навички виживання диких кабанів з Євразії та розміри та плодючість домашніх свиней. Фактично, там зародилась нова популяція, яку зоологи називають суперсвинями.

Дійшло вже до розмов про екологічну катастрофу – надто стрімко поширюються канадські свині, яких професор Університету Саскачевана Райан Брук назвав “найагресивнішими тваринами на планеті”.

Дикі свині можуть поширювати на свинофермf[ такі захворювання, як африканська чума свиней, оскільки тварини швидко розмножуються. Фото – АР

І без закордонних порушників дикі кабани у США щороку завдають фермерам збитків на 2,5 млрд доларів здебільшого у південних штатах, таких як Техас. Брук упевнений, що вторгнення суперсвиней з Канади погіршить ситуацію ще більше.

Провину за появу навали диких свиней у Канаді покладають на дії уряду країни, який у 1980-х роках почав заохочувати їхнє розведення. Ринок свинини сягнув піка й обрушився у 2001 році. Як наслідок, багато фермерів просто випустили тисячі своїх тварин на волю. Змішавшись з дикими родичами, вони створили популяцію, яка агресивніша за своєю природою та стійкіша до холодів.

“Експерти завжди говорили: не варто хвилюватися, якщо дика свиня чи кабан втече з ферми, то їй не вдасться пережити канадську зиму, вона замерзне на смерть. Що ж, виявилося, що бути свинею означає мати величезну перевагу у протистоянні з холодами”, – заявив Брук.

Проблема Канади з дикими свинями бере початок у 1980-х роках, коли вона заохочувала фермерів вирощувати кабанів. Фото – AP

Брук зазначив, що традиційні способи знищення диких свиней не завдають популяції серйозних збитків, і вона продовжує зростати. Вчені зафіксували велике скупчення свиней на кордоні провінцій Манітоба та Саскачеван з американським штатом Північна Дакота.

Крім того, що дикі свині шкодять сільськогосподарським угіддям, вони забруднюють водойми та переносять інфекції, які загрожують як іншим тваринам, так і людям. Для контролю популяції “суперсвиней” використовувалися різні методи, наприклад, пошук стад із залученням “свині Юди” – виловленого кабана з GPS-передавачем, який знаходив родичів і таким чином наводив на них групи відстрілу. Однак на думку Брука, вікно можливостей для контролю популяції закрилося в 2010-2012 роках, і тепер “суперсвині” можуть вважатися диким видом тварин, що відбувся.

“Не слід дивуватися, коли свині перетнуть кордон, якщо вже цього не зробили. Питання в тому, що робити?”, — занепокоєно заявив Брук. За його словами, вторгнення можуть зупинити лише “по-справжньому агресивні заходи” та використання всіх можливих засобів для боротьби із цими тваринами.

Як розповідало раніше BitukMedia, “кокаїнових” бегемотів Пабло Ескобара вже  215 особин: це вдвічі більше, ніж вважалось. Йдеться про тварин, які створюють проблеми для екосистеми Колумбії, а для влади країни стали головним болем.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі