Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Археологи знайшли найдавніші докази масового виробництва зброї в кам’яну добу (ВІДЕО)

Важливо

Ізраїльські археологи знайшли раннє свідчення того, що в Південному Леванті, тобто на території сучасного Ізраїлю, вже в мідно-кам’яному столітті існувало розвинене систематичне виробництво зброї. На таку думку наштовхнула знахідка 400 однакових каменів.

Про це повідомляє I24News.

Під час розкопок на місці поселень Ен Есур у Центральному Ізраїлі та Ен Ціппорі в Нижній Галілеї, що відносяться до початку мідно-кам’яної доби (5800–4500 роки до нашої ери), археологи натрапили на великі гори практично ідентичних на вигляд каменів.

Сотні гладкого каміння з твердого вапняку або доломіту мають однаковий розмір (5,2 на 32,1 см) і вагу близько 60 грамів, а також однакову витягнуту, обтісну форму.

Як відзначають археологи, каміння такої двоконусної аеродинамічної форми ідеально підходить для метання за допомогою пращі. Йдеться про дуже точну і смертельну зброю. Аналогічні метальні снаряди археологам траплялися і раніше, але запаси таких обсягів (424 камені) знайшли вперше.

Фото – Gil Haklai/IAA

Усе це свідчить, що виготовлення ядер для пращі було поставлено на потік вже 7200 років тому. Масове, організоване, систематичне виробництво таких снарядів, в якому, ймовірно, було задіяно багато людей, дозволяло доісторичному суспільству завжди бути готовим до війни та захисту, вважають археологи.

Як розповідало раніше BitukMedia, рідкісний 2500-річний мармуровий диск знайшов простий ізраїльський рятувальник, який пірнав у море. Вчені знають, що такі диски використовувались для захисту кораблів від лихого ока.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі