П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Їх тільки чотири: знайшли стародавній мармуровий диск, щоб відводити вроки

Важливо

Рідкісний 2500-річний мармуровий диск знайшов простий ізраїльський рятувальник, який пірнав у море. Вчені знають, що такі диски використовувались для захисту кораблів від лихого ока. Досі в Середземномор’ї було знайдено лише чотири такі артефакти. Тепер знахідку передали до Управління старожитностей Ізраїлю

Про це розповідає  ArkeoNews.

Ізраїльський рятувальник Давид Шалом, пірнаючи неподалік пляжу Пальмахім, на південь від Тель-Авіва, знайшов на дні Середземного моря мармуровий диск, датований V–IV століттями до нашої ери.

Яаков Шарвіт, директор відділу морської археології Управління старожитностей Ізраїлю, пояснює: “З малюнків на глиняному посуді, мозаїк та стародавніх монет, а також з історичних джерел V століття до н. е., ми знаємо, що подібні прикраси кріпили на носах кораблів для захисту від пристріту”. За його словами, мармурові диски, розфарбовані так, щоб нагадувати очі, з’являються на носах кораблів приблизно з V століття до нашої ери. “Вони служили для захисту від пристріту та заздрощів, допомагали давнім морякам прокладати шлях хвилями, як пара очей, вони дивилися вперед і попереджали про небезпеку”, — розповів Шарвіт. Така прикраса досі поширена на сучасних кораблях у Португалії, Мальті, Греції та далі на Схід.

Диск діаметром 20 сантиметрів – плоский з одного боку та опуклий з іншого. У центрі диска є отвір, в який встромляли свинцевий або бронзовий штир. Останній кріпив предмет до дерев’яного корпусу судна. Навколо центрального отвору збереглися сліди фарби, за допомогою якої на диску було намальовано концентричні кола.

Хоча такі диски дуже поширені, знаходять їх рідко. Досі в Середземномор’ї було знайдено лише чотири такі артефакти. Два знайшли в уламках торговельного корабля, що затонув поблизу західного узбережжя Туреччини, між островами Самос і Хіос, у 440–425 роках до нашої ери. Ще два, включно з нещодавно виявленим, – біля узбережжя Ізраїлю.

Як розповів Шарвіт, місце, де було знайдено останній диск, — археологічний пам’ятник Явне-Ям. З середини бронзової доби і аж до Середньовіччя цей зручний берег широко використовувався як якірна стоянка.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники відтворили намисто, виявлене в могилі дитини, яка жила в неолітичному селищі Баджа на території сучасної південної Йорданії. Вирішення задачі було подібне до збирання пазла із понад 2,5 тис. шматочків, яким близько 9 тис. років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі