Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Доісторичний “Боїнг” океану: знайдено рештки найбільшого важкоатлета в історії Землі (ВІДЕО)

Важливо

Синій кит довгий час вважався найбільшою твариною з тих, що колись існували на Землі. Але тепер тепер його може зсунути з п’єдесталу викопний гігантський базилозавр. Кит вагою до 340 тонн поволі плавав близько 39 млн років тому в прибережних водах сучасного Перу. Новий вид встановили за скам’янілими рештками з басейну річки Піско.

Про це розповідає Phys. 

У долині Іка на півдні Перу палеонтологи виявили 13 хребців, чотири ребра та стегнову кістку гігантських розмірів. Вони належали раніше невідомому виду викопного кита, який жив близько 39 млн років тому. Команда назвала істоту Perucetus colossus.

Міжнародна команда палеонтологів з’ясувала, що важкоатлетом кит був через свої екстраплотні кістки. Щоб описати новий вигляд, вчені просканували кістки та вивчили їхню внутрішню структуру. Оцінки робили на основі даних про пропорції близьких родичів, таких, як вимерлий Cynthiacetus peruvianus, а про м’які тканини та кількість жиру — в сучасних китоподібних та ламантинів.

У результаті вийшло, що вага P. Colossus могла варіюватись від 85 до 340 тонн. Це вдвічі більше, ніж найважча тварина Землі — синій кит. І приблизно як Боїнг-747!

Базилозавр мав завдовжки 20 метрів. Для порівняння, сині кити сягають 33 метрів. Але вражаюча вага пояснюється надзвичайно щільними та товстими кістками, кажуть вчені. Вони діяли як свого роду баласт для кращого контролю плавучості на мілководді в прибережних водах. Команда каже, що це вказує на повністю водний спосіб життя цієї істоти на відміну від деяких ранніх родичів китів, які все ще могли виповзати на суходіл на короткі проміжки часу. Тим не менш, у P. colossus все ще була пара чарівних маленьких рудиментарних ніг – реліквії, що дісталися від сухопутних предків.

Величезний розмір P. colossus практично суперечить сучасному розумінню еволюції китів. Довгий час вважалося, що кити виросли до таких величезних розмірів відносно нещодавно — лише за останні три млн років або близько того. Але нова знахідка дозволяє зробити висновок, що піку маси тіла було досягнуто майже 40 млн років тому, а отже змушує змінити думку.

Дослідники вважають, що гігант був повільним плавцем, пересувався подібно до ламантинів – згинав своє тіло хвилеподібно. При цьому міг допомагати собі, перебираючи передніми кінцівками та хвостом по морському дну, як морські корови. 

Команда каже, без черепа важко визначити, чим харчувався P. colossus. Він міг їсти рибу та ракоподібних або, можливо, першим застосував стратегію фільтруючого харчування, яку пізніше почали використовувати вусаті кити, щоб поїдати криль тоннами.

Пошук більшої кількості кісток допоможе відповісти на ці питання, а також дати більш точну оцінку його розмірам.

Як розповідало раніше BitukMedia, знайшли фрагменти найдавніших медуз на Землі. Їм півмільярда років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі