П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшли фрагменти найдавніших медуз на Землі. Їм півмільярда років

Важливо

Скам’янілості медуз віком 505 млн років знайшли у канадських відкладеннях Берджес. Зазвичай таких жалких (кнідарій) практично неможливо виявити – бо в них немає твердих тканин. Але ці медузи перетворилися на сланці після того, як їх накрив доісторичний підводний зсув.

Про це розповідає Phys.

Палеонтологам з Королівського музею Онтаріо в Канаді пощастило: їм вдалось виявити щось справді дивовижне й особливе. Знахідку зробили у викопному пласті Канади віком близько 505 млн років.

Вчені досліджували особливо тонкий викопний мул і виявили у ньому понад 170 скам’янілостей медуз. Новий вид найдавніших медуз назвали Burgessomedusa phasmiformis. Його представники сягали завдовжки 20 см і виглядали як сучасні – мали куполоподібне тіло та десятки щупалець.

Burgessomedusa активно плавали і полювали. Ймовірно, використовували отруту і за небезпекою не поступались домінуючим на той час морським хижакам.

Дослідники припускають, що ці істоти борознили земні океани ще задовго до появи перших динозаврів.

Знахідка вважається неймовірною не тільки через свій вік, але також через те, що м’які тканини рідко зберігаються у літописі скам’янілостей. Цього разу вченим вдалося виявити дуже деталізований зразок: видно навіть анатомічні деталі стародавніх медуз, наприклад, маленькі щупальця.

Отримані дані, на думку дослідників, свідчать про те, що деякі анатомічні особливості сучасних плаваючих медуз, такі як їхнє типове тіло у формі куполу або дзвона, розвинулися вже близько 505 млн років тому.

Палеонтологи підкреслюють, що нещодавно виявлений вид Burgessomedusa phasmiformis на сьогодні є найбільш раннім з відомих медуз на планеті.

Знахідка також підтверджує, що медузи є однією з ранніх груп тварин, які існували ще в кембрійському періоді, і харчовий ланцюг того часу був набагато складнішим, ніж вважалося раніше. Хижаками були не лише великі плаваючі членистоногі, такі як аномалокаріс, а й кнідарії (жалкі), які мали щупальця, що дозволяли їм вполювати відносно велику здобич.

“Хоча медузи та їхні родичі вважаються однією з найдавніших груп тварин, які еволюціонували, їх надзвичайно важко визначити в кембрійських скам’янілостях. Це відкриття не залишає сумнівів, що в той час вони плавали”, – сказав один з дослідників.

Як розповідало раніше BitukMedia, новий вид кубомедуз виявила у Гонконгу команда вчених. Невідому науці моторошну істоту з 24 очима знайшли у ставку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі