Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Невідому науці моторошну істоту з 24 очима знайшли у ставку (ВІДЕО)

Важливо

Новий вид кубомедуз виявила у Гонконгу команда вчених з Гонконгського баптистського університету (Hong Kong Baptist University, HKBU). Дослідницька група назвала новий вид Tripedalia maipoensis – на честь природного заповідника Май По, де його знайшли. Новий вид кубомедуз відкрили у водах Китаю вперше.

Про це розповідає ABCNews. 

Під час спостереження за водоймою в заповіднику Май По вчені побачили істоту, яка раніше не була відома науці. Виявилось, що у водоймі мешкає зовсім новий вид отруйних кубомедуз з 24 очима!

Таке відкриття у китайських водах було зроблено вперше. Tripedalia maipoensis став четвертим видом у сімействі, до якого входять деякі з дуже отруйних морських мешканців.

Група вчених спостерігала за цими медузами три роки, але ніяк не могла повірити, що вони не належать до жодного відомого виду медуз. Виявляючи дедалі більше дрібних медуз у солонуватій воді паркових ставків, вчені виловили одну з них і проаналізували її ДНК і тканини. Так і виявилось, що весь цей час у водах заповідника плавали унікальні істоти.

Один з авторів дослідження професор Цю Цзяньвень уточнив, що кубомедузи “погано відомі” у морських водах Китаю. На його думку, це відкриття вказує на величезну різноманітність морського життя навколо Гонконгу.

Дослідницька група на чолі із професором Цю Цзяньвень на прес-конференції. Фото – Hong Kong Baptist University

Кубомедузи отримали своє імя не просто так: їхня форма тіла дійсно нагадує коробку. Їхні щупальця довгі, тонкі, і дуже небезпечні: вони виділяють токсин, який може викликати параліч, зупинку серця і навіть смерть.

В основі кожного щупальця — плоске утворення, завдяки якому Tripedalia maipoensis може плавати швидше за інші види медуз. Завдяки будові тіла вони можуть пересуватися у воді зі швидкістю до чотирьох вузлів, тоді як решта видів просто пливе за течією. Новий вид морських жителів також має прозоре тіло розміром не більше 2,5 см, а ще дві дюжини очей, порівну поділених на 4 групи. Вони розташовані всередині сенсорного заглиблення, що називається ропалієм.

Новий вид є єдиним відомим у своєму регіоні. Вчені не зустрічали його представників ніде, крім заповідника Май По.

Раніше BitukMedia розповідало про трьох гігантських фантомних медуз, яких вдалося зафільмувати підводним апаратам в антарктичних водах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі