Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Шахтарі знайшли стародавній римський корабель (ВІДЕО)

Важливо

У Сербії шахтарі випадково натрапили на стародавній римський корабель. Коли у великому вугільному карʼєри екскаватор наштовхнувся на деревину, на місце поспішили археологи. Їхня зацікавленість зрозуміла – колись на цій локації було римське поселення Вімінаціум.

Про це пише Reuters.

Дослідники зчищають пісок і ґрунт зі стародавньої деревʼяної конструкції. Вони зазначають, що 13-метровий корабель міг бути частиною річкового флоту, який обслуговував високорозвинене римське місто з населенням 45 тисяч людей. Воно мало іподром, різні укріплення, форум, палац, храми, амфітеатр, акведуки, лазні та майстерні.

Провідний археолог Міомір Корац каже, що корабель міг бути виготовлений у ІІІ або IV столітті нашої ери. Тоді Вімінацій був столицею римської провінції Верхня Мезія і мав порт біля притоки Дунаю.

Дослідження Вімінаціуму тривають ще з 1882 року, при цьому археологи дослідили лише 5% ділянки, яка, за їхніми словами, становить 450 гектарів. У районі вугільних розкопок це вже другий подібний корабель, перший був знайдений у 2020 році.

Як розповідало раніше BitukMedia, руїни стародавнього підземного храму з “брамою” у “потойбіччя” виявила у Мексиці міжнародна група археологів. Храм знаходиться на території стародавнього міста Мітла в штаті Оахака.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі