Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Правдива легенда: знайдено давній підземний храм з дверима у “потойбіччя” (ВІДЕО)

Важливо

Руїни стародавнього підземного храму з “брамою” у “загробний світ” виявила у Мексиці міжнародна група археологів. Храм знаходиться на території стародавнього міста Мітла в штаті Оахака.

Про це пише видання Ars Technica.

Вчені розповіли, що місто Мітла раніше належало сапотекам. Йдеться про корінну народність доколумбової Мезоамерики, культура яких виникла щонайменше 2500 років тому. Цивілізація сапотеків процвітала на території сучасного штату Оахака на півдні Мексики аж до завоювання цих земель конкістадорами у XVI столітті. Одна з найважливіших археологічних пам’яток культури сапотеків — місто Мітла, яке у 100–650 роках нашої ери було великим релігійним центром.

Сапотеки вірили, що Мітла є брамою між світом живих і світом мертвих. Саме тут ховали представників найвищих верств сапотекського суспільства. Якщо вірити легендам, в давнину сапотеки збудували в Мітлі дуже складно влаштований лабіринт. Система підземних тунелів нібито вела до Ліобаа — країни мертвих.

Руїни стародавньої Мітли. Фото – agefotostock

1674 року іспанський священик Франсіско де Бургоа опублікував свої спогади про перебування на руїнах Мітли. Він згадує, що відвідав підземний храм, який складався з чотирьох сполучених між собою приміщень. В останньому з них нібито були величезні кам’яні двері, що вели в глибоку печеру. За словами де Бургоа, це був вхід до Ліобаа.

Священик також написав, що іспанські солдати та християнські місіонери, які прибули в ці місця, зруйнували стародавній храм і запечатали “браму”. Місцеві легенди кажуть, що вхід до нього знаходиться під головним вівтарем католицької церкви Сан-Пабло, яка була побудована наприкінці XVI століття на руїнах Мітли.

Міжнародна команда археологів об’єдналася у проєкт Lyobaa і з 2022 року шукає в Мітлі підземний комплекс, описаний де Бурґоа. У стародавньому місті археологи виявили п’ять груп будівель прямокутної форми із дворами.

За допомогою георадару, електротомографії та сейсмошумової томографії вчені просканували підземні ділянки Сан-Пабло та створили їхню тривимірну модель. За їхніми словами, під головним вівтарем церкви Сан-Пабло дійсно знаходиться великий порожній простір, який поєднується з іншою порожнечею на північ від церкви. Ще два проходи тягнуться зі сходу на глибині від п’яти до восьми метрів. Вченим також вдалося визначити місце, де знаходяться запечатані двері.

За данними видання, вчені планують повернутися до Мітли, щоб продовжити свої дослідження. Однак для цього їм потрібно отримати дозвіл на подальше сканування церкви. Пізніше цього року археологи продовжать геофізичну розвідку місцевості, аби детальніше вивчити лабіринт під Сан-Пабло та інші ділянки.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Північному морі археологи виявили церкву середньовічного міста Рунгхольт. Вважається, що воно затонуло в результаті стихії. Рунгхольт називають середньовічним процвітаючим мегаполісом, його шукали століттями.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі