Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Проти “духовного опіуму”: дітям обмежать доступ до смартфонів

Важливо

Обмежити доступ неповнолітніх до використання смартфонів та інтернету планує влада Китаю. Людям до 18 років буде заборонено користуватися мобільним інтернетом вночі, а вдень час використання телефонів скоротять для них до двох годин

Про це повідомило агентство Associated Press з посиланням на Адміністрацію кіберпростору КНР.

Відомство пропонує зробити так: дітям до восьми років буде заборонено користуватися смартфоном понад 40 хвилин на день, а 16-17-річним підліткам – понад дві години. Доступ до мобільного інтернету буде обмежено з 22:00 до 06:00. Користуватися можна буде лише деякими сервісами, які вважаються відповідними для фізичного та розумового розвитку неповнолітніх. Для яких саме інтернет-сервісів буде зроблено виняток, у повідомленні не уточнюють.

Відповідно до нових правил у смартфонах для користувачів молодше 18 років буде передбачено режим для неповнолітніх. Він дозволить розробникам програм адаптувати контент під вік користувача. Батьки також зможуть стежити за тим, що дивиться їхня дитина в інтернеті. Поки незрозуміло, чи будуть виробники смартфонів зобов’язані впроваджувати режим для неповнолітніх у свої пристрої для користувачів в Китаї.

В Адміністрації кіберпростору КНР уточнили, що відповідальність за дотримання законодавства нестимуть провайдери платформ, проте конкретних санкцій за порушення ще не названо.

Автори ініціативи заявляють, що подібні заходи спрямовані на боротьбу з інтернет залежністю серед молодих людей. Вони також мають створити більш сприятливе середовище в мережі.

Думки щодо запропонованих правил Адміністрація збиратиме до 2 вересня і після оголосить рішення, чи приймати запропоновані правила.

З 2021 року Пекін проводить цілеспрямовану кампанію боротьби з так званими соціальними недугами: влада країни обмежила присутність дітей в онлайн-іграх і заборонила комерційне онлайн-навчання. Заходи спрямовані як на зменшення фінансового тягаря у сім’ях, так і на просування здорового способу життя. Якогось моменту китайські державні службовці називали ігри “духовним опіумом”.

Найбільш популярними інтернет-сервісами в Китаї є месенджер Tencent WeChat та служба коротких відео ByteDance Douyin (місцевий аналог TikTok) – присутність неповнолітніх на обох платформах непропорційно велика. В опублікованому Адміністрацією з питань кіберпростору документі жодного з сервісів у явному вигляді не згадано, але зазначається, що адміністрації платформ будуть нести відповідальність за забезпечення відповідності новим вимогам.

Така ініціатива, за даними Bloomberg, вже викликала падіння котирувань акцій китайських технологічних компаній. Цінні папери служби коротких відео Kuaishou Technology подешевшали на 4%, акції соцмережі Weibo втратили 5%, а Tencent подешевшала на 3%. Компанія ByteDance, що володіє TikTok/Douyin, на біржі не торгується.

Як розповідало раніше BitukMedia, зоопарк канадського міста Торонто просить відвідувачів утриматися від показу горилам відео на екранах смартфонів. Співробітники переймаються, що тварини можуть звикнути і відмовитися від природних патернів поведінки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі