Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці відновили обличчя жінки, якій 45 тис. років

Важливо

Міжнародна команда науковців відновила зовнішність жінки із печери Злотий кунь у Чехії. Її вік приблизно 45 тис. років. І це найдавніша людина, геном якої вдалося розшифрувати.

Про це повідомляє New York Post.

Рештки жінки у Чехії знайшли у 1950 році. У 2018 році науковцям вдалося відновити її череп та зробити КТ-сканування. Саме на нього, а не на розшифровку ДНК, орієнтувалися науковці, коли намагалися відновити зовнішність. Результати опублікували минулого місяця.

На зображенні, яке створив бразильський 3D-художник Чичеро Мораес жінка має дещо брунатний колір шкіри, темне кучеряве волосся і карі очі.

Цікаво, що науковці користувалися тільки КТ-скануванням, доступу до самих кісток вони не мали – 9 елементів решток черепа зберігаються у Державному музеї у чеській Празі.

Сам Мораес відзначає, що його робота є суперечливою, і багато в чому вони рухалися навздогад. Тому перший прототип зовнішньості був без кольору і волосся, а потім уже жінці додати більш чітких рис. Однак, підкреслює він ще раз, усе це великою мірою лиш припущення.

Фото: NYP

“Череп обгризли тварини після смерті. Це міг бути вовк або гієна (гієни в той час водилися на території Чехії)”, – пояснює художник.

Черепу бракує частини носової кістки, частини верхньощелепної кістки, лівого ока та лівої частини лобової кістки. Тож аби образ вийшов більш цілісним, науковці припустили, що жінка мала неандертальське походження.

Як повідомляло BitukMedia, вчені розгадали таємницю британської могили бронзової доби. Йдеться про понад 2000-річне поховання, в якому поряд з людськими рештками було знайдено меч і дзеркало. На 96% дослідники впевнені, що так поховали жінку-воїна. Вони аналізували білок із зубної емалі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі