Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стріла з неба: стародавній наконечник виявився позаземним

Важливо

Ще у ХІХ столітті археологи відкопали у Швейцарії серед інших артефактів наконечник стріли бронзової доби. Сучасні фахівці на сучасному обладнанні повторно вивчили давні археологічні знахідки. Виявилося, що наконечник стріли міг бути викуваний з метеориту, що впав на Землю 3 тисячі років тому.

Про це розповідає Newsweek. 

Залізний наконечник стріли відноситься до швейцарського поселення Майрінген, яке існувало між 900 та 800 роками до нашої ери. Археологи описують знахідку так: довжина 39,3 мм, вага – 2,9 гр, зі слідами органічних решток. Ці залишки, на думку дослідників, є березовою смолою, якою наконечник стріли приклеювався до держака. При цьому склад самого наконечника виявився вельми характерним для метеоритного заліза: крім заліза та нікелю, у ньому виявили алюміній-26 (радіоактивний ізотоп алюмінію), що з великою долею ймовірності вказує на “зоряне” походження матеріалу.

Здавалося б, у цьому немає нічого дивного — Майрінген знаходиться за вісім кілометрів від поля Тваннберг, буквально всипаного фрагментами метеоритного заліза. Однак подальший аналіз артефакту показав, що концентрації нікелю та германію не відповідають концентраціям у метеориті Тваннберг.

Дослідники визначили, що зброю виготовили з фрагмента великого метеориту, який до входження в атмосферу Землі мав масу не менше двох тонн. Лише три подібні метеорити падали в Європі – у Чехії, Іспанії та Естонії. З них тільки естонське небесне тіло падало в бронзову добу – мабуть, воно і стало матеріалом для наконечника.

Але від кратера Каалі, який утворився від падіння цього метеорита, до Майрінгена цілих 1600 км! 

Отже, наконечник стріли став доказом використання небесного заліза за часів, що передували виплавці руди, а ще він є свідченням існування великої торгової мережі. Можливо, метеоритне залізо подорожувало тими ж торговими шляхами, що й балтійський бурштин.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Німеччині Махмут Сахін, мешканець міста Ельмсхорн, що на півночі країни, виявив біля власного будинку метеорит. Вартість космічного дарунка оцінюють у 200 тисяч євро. Родина збирається його продати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі