П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“У мене впав метеорит, тепер я багатий!”: камінь з неба оцінюють у 200 тисяч євро

Важливо

У Німеччині Махмут Сахін, мешканець міста Ельмсхорн, що на півночі країни, виявив біля власного будинку метеорит. Вартість космічного дарунка оцінюють у 200 тисяч євро. Родина збирається його продати.

Про це розповідає Bild.

25 квітня родина Сахіна почула шипіння та звук падіння. А згодом у садку виявили вирву з незвичайним каменем всередині. Знахідка заважила 3.7 кг.

“Спочатку ми подумали, що діра в саду утворилась через витік газу або якусь хімічну реакцію і викликали пожежників. Вони могла б все пояснити. Ми не думали про метеорит”, – розповів 47-річний чоловік.

Вирва, яка утворилась в землі від падіння метеорита вагою 3.7 кг. Фото – Mahmut Sahin

Махмут Сахін збирався викинути камінь, але його дочки запропонували перевірити об’єкт за допомогою магніту. Справа в тому, що на відміну від звичайних каменів, метеорити мають магнітне поле навіть через кілька годин після падіння. Виявилося, що камінь справді прилетів на Землю з космосу.

Наразі метеорит зберігається у банківській комірці. Родині пропонують продати його за різні суми, найвища пропозиція на сьогодні – 200 тисяч євро. “Ми отримували міжнародні пропозиції  телефоном та особисто. Звичайно, нам важливо, аби метеорит могли побачити інші люди хоча б тимчасово. Можливо, у музеї”, — каже Сахін.

Вчений Карстен Йонас з “Робочої групи з метеорів”, яка займається дослідженням атмосферних явищ, вже назвав знахідку найбільшим метеоритом, який коли-небудь знаходили на території федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн у Німеччині. У 1962 році метеорит вагою близько кілограма врізався в дах у Кілі. У 2019 році був ще один, але дрібний, вагою лише 28 г. 

Як розповідає Bild, 25 квітня над Ельмсхорном пройшов цілий метеоритний дощ. Але всі частини були меншими. Ніхто не постраждав, пошкоджено дах однієї будівлі. За словами фахівця, космічне тіло, що впало у садку родини Сахін, прилетіло на Землю з поясу астероїдів між Марсом та Юпітером, подолавши шлях у кілька мільйонів кілометрів.

Раніше BitukMedia розповідало про метеорит, що впав на житловий будинок в американському штаті Нью-Джерсі. Камінь пробив дах будівлі та приземлився в одній зі спалень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі