П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Став відомий лауреат Міжнародної Букерівської премії

Важливо

Болгарський прозаїк та поет Георгі Господинов обраний лауреатом Міжнародної Букерівської премії. Його відзначили за роман “Прихисток часу” (Time Shelter). Переможець отримає нагороду у 50 тисяч фунтів стерлінгів і розділить її з перекладачем своєї книги англійською мовою.

Про це повідомляє прес-служба конкурсу.

Як розповів сам Господинов, його роман присвячений пам’яті та часу. У своїй книзі аисьменник описує “клініку минулого”, що обіцяє лікування для хворих на хворобу Альцгеймера і переносить пацієнтів у часі. Поступово ця клініка перетворюється на “притулок часу”, куди люди намагаються втекти від сучасного життя, йдеться у прев’ю до роману.

За словами голови журі премії Лейли Слімані, “Прихисток часу” — “блискучий роман, сповнений іронії та меланхолії”. “Це глибокий твір, присвячений дуже сучасному питанню: що відбувається з нами, коли наші спогади зникають?” – зазначила Слімані.

За словами журі, письменнику вдалося розібратися, що відбувається з людьми, коли їхні спогади зникають та водночас написати “чудову книгу про Європу як континент, який потребує майбутнього” і “запропонувати погляд на долю таких країн, як Болгарія, які опинилися в центрі ідеологічного конфлікту між Заходом і комуністичним світом”.

Члени журі Міжнародної Букерівської премії 2023: Лейла Слімані, Уям Блекер, Тан Тван Енг, Парул Сегал та Фредерік Студеманн. Фото – Hugo Glendinning

Перекладачем книги англійською мовою виступила Анджела Родел. Саме з нею Георгі Господинов розділить 50 тисяч фунтів стерлінгів винагороди.

“Прихисток часу” – вже третій роман болгарського письменника Георгі Господинова. Італійська La Repubblica називає автора “Прустом зі Сходу”. На батьківщині його новела “Сліпа Вайша” була екранізована як корометражка, а у 2017 році навіть номінована на “Оскар”.

Міжнародну Букерівську премію, на відміну від Букерівської премії, вручають за художні літературні твори, перекладені англійською мовою (до 2015 році її також міг отримати англомовний письменник). Ця премія заснована в 2005 році (Букерівська премія – в 1969 році), з 2016 року її вручають щорічно (до цього – раз на два роки). 

Як розповідало раніше BitukMedia, до лонгліста премії 2023 року увійшла й книга українського письменника Андрія Куркова “Львівська гастроль Джиммі Хендрікса” (Jimi Hendrix Live in Lviv) у перекладі Рубена Вуллі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі