Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стало відомо, кого поховали з мечем та дзеркалом 2100 років тому

Важливо

Вчені розгадали таємницю британської могили бронзової доби. Йдеться про понад 2000-річне поховання, в якому поряд з людськими рештками було знайдено меч і дзеркало. На 96% дослідники впевнені, що так поховали жінку-воїна. Вони аналізували білок із зубної емалі.

Про це розповідає Jerusalem Post

1999 року на острові Брайєр, що входить до архіпелагу Сіллі — групи невеликих островів за 45 кілометрів на південний захід від півострова Корнуолл — було знайдено кам’яну гробницю. Її датували 100–50 роками до нашої ери.

Поховання десятиліттями спантеличувало археологів своїм унікальним вмістом — поряд з людськими рештками знайшли і дзеркало, і меч. Справа в тому, що зазвичай у Західній Європі бронзової доби того ж періоду мечі асоціювалися з чоловічими похованнями, а дзеркала — з жіночими. Йдеться про меч з мідного сплаву та бронзове дзеркало, прикрашене зображенням сонячного диска. З мечами, за традицією, ховали чоловіків, а з дзеркалами — жінок.

Результати нового дослідження, проведеного групою вчених з Великої Британії та США, дозволили розкрити цю загадку. Прорив пов’язаний з передовими науковими досягненнями. Насамперед зі складною методикою, розробленою фахівцями Каліфорнійського університету в Девісі, яка зрештою дає переконливу відповідь — у могилі на Брайєрі лежать останки жінки, а чи не чоловіка. 

Це змінює уявлення про гендерні ролі у Британії залізної доби — зважаючи на все, покійна могла мати високий соціальний статус і командувати місцевими військами в бойових зіткненнях з іншими племенами.

Традиційний метод встановлення статі — за аналізом ДНК з кісткової тканини — тут не спрацював, бо кісток практично не збереглось. Все, що залишилося від скелета, — темна пляма на ґрунті, де колись лежало тіло, та дрібні шматочки кісток та зубів загальною вагою близько 150 грамів.

Все, що заелишилось від жінки-воїна. Фото – Journal of Archaeological Science: Reports

Вчені, використовуючи новий метод, змогли провести хромосомний аналіз білка, виділеного з крихітних фрагментів зубної емалі. За словами професора кафедри токсикології Глендона Паркера, зубна емаль — найтвердіша та найміцніша речовина в організмі людини. Вона містить білок або з X-або Y-хромосомою, що означає, що емаль можна використовувати для визначення статі. Експертиза показала, що воїн у могилі – жінка. З ймовірністю на 96 відсотків.

Як зазначають вчені, знайдені у похованні і меч, і дзеркало пов’язані з війною. Вважається, що дзеркала у бронзову добу використовували для того, щоб подавати сигнали – для зв’язку та для координації атак. У дзеркал також були ритуальні функції: з їхньою допомогою спілкувалися з духами, які мали забезпечити успіх у бою, а також проводили церемонії очищення воїнів після повернення з рейдів.

Професор Глендон Паркер з Каліфорнійського університету в Девісі наголосив на новаторському характері отриманих результатів. “Враховуючи зруйнований стан кісток, отримання настільки чіткого результату просто вражаюче. Це змушує задуматися про те, що можна буде виявити при повторному дослідженні інших поховань, що погано збереглись”, – зазначив він.

Зараз меч та дзеркало, знайдені у похованні на острові Брайєр, виставлені в музеї архіпелагу Сіллі.

Як розповідало раніше BitukMedia, у 2008-му році в іспанській Севільї знайшли рештки людини, яку за артефактами поруч ідентифікували як впливового вождя. Тепер науковці шоковані – нова технологія показала, що 5 тис. років тому так поховали жінку. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі