П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чи був вугор? Вчений перевірив одну з гіпотез щодо лох-неського чудовиська

Важливо

Вчений перевірив гіпотезу про те, що лох-неське чудовисько могло бути гігантським вугром, і спростував її. Наукову статтю Фло Фоксона оприлюднив науковий журнал JMIR Publications.

Про це розповідає Science Alert. 

Величезний доісторичний монстр з шотландського озера Лох-Несс вже багато років залишається предметом спекуляцій. Попри численні спроби викрити міф про Нессі, він досі цікавить людей. 

Однією з версій того, що за істоту могли бачити у водах озера, була гіпотеза про величезного вугра. Саме за неї взявся Фло Фоксон, дата-сайентист з товариств Pinney Associates та Folk Zoology Society.

Вперше дивну істоту помітили в озері ще у 1930-х роках. За словами свідків, вона нагадувала доісторичного плезіозавра чи морську змію. У 1934 році було опубліковано легендарну фотографію, на якій з води озера Лох-Несс висовується довга шия, що нагадує шию плезіозавра. 

Легендарна фотографія Нессі від 1934 року. Фото – Marmaduke Wetherell/public domain

У 2018 році генетик Ніл Геммель з Університету Отаго в Новій Зеландії вирішив з’ясувати правду і провів масштабне дослідження, взявши безліч ДНК-зразків з озера. Він прагнув створити базу даних усіх істот, що мешкають у водах Лох-Несс. Результати не виявили присутності плезіозавра, але Геммель знайшов сліди ДНК річкового європейського вугра (Anguilla anguilla). Виходячи з цього, дослідник припустив, що очевидцям на очі просто трапився особливо довгий і великий вугор, який згодом вислизнув у глибину.

Нині ж Фло Фоксон вирішив з’ясувати, чи це можливо. Він проаналізував дані про кількість і розміри вугрів, що мешкають в озері Лох-Несс та інших прісних водоймах Європи. Вчений намагався визначити ймовірність зустрічі з особливо великими особинами. У результаті він з’ясував, що з 20 тис. відомих вугрів найдовший становив лише близько метра. При цьому, згідно з даними біологів, фізіологічно вугри цього виду можуть мати максимальну довжину у 1,3 м. Звідси випливає, що шанси зустріти шестиметрового вугра — а саме такого розміру він мав би бути, щоб пояснити свідчення очевидців і фотографію 1934 року, на якій з води вигулькує шия завдовжки приблизно два метри, — рівні нулю.

Шанси знайти великого вугра завдовжки один метр в озері Лох-Несс становлять приблизно 1 до 50 тисяч. Як пояснив Фло Фоксон, такі висновки випливають із загального обсягу риби в озері і можуть пояснити зустрічі з іншими невідомими тваринами середнього розміру. Однак ймовірність виявлення шестиметрової особини практично дорівнює нулю. Отже, “ця гіпотеза не є задовільною для пояснення повідомлень про великих тварин”.

Як розповідало раніше BitukMedia, на аукціон Sotheby’s виставили скелет плезіозавра. Доісторична тварина існувала 190 млн. років тому. Через його форму аукціоністи назвали скелет “Нессі”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі