Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Леді слонової кістки” – науковці шоковані, як розкішно поховали первісну жінку

Важливо

У 2008-му році в іспанській Севільї знайшли рештки людини, яку за артефактами поруч ідентифікували як впливового вождя. Тепер науковці шоковані – нова технологія показала, що 5 тис. років тому так поховали жінку. У всій Іспанії і Португалії не знайшли такої багатої чоловічої могили.

Про це розповідає CNN.

Науковці застосували до решток метод, який вперше показав свою дієвість у 2017-му. Він аналізує зубну емаль і шукає там пептид, який визначає стать.

Аналіз кутнього зуба та різця скелета виявив наявність гена AMELX, який виробляє амелогенін і розташований на Х-хромосомі, а отже це жінка. Дослідження провели у 2021-му.

Науковці, кажуть жінка мала високий ранг і її шанували суспільство, в якому вона жила, щонайменше вісім поколінь після її смерті. Довкола її могили хоронили людей протягом близько 200 років. На відстані 100 м від могині Леді Слонової кістки знайшли гробницю, де поховано 15 жінок. Вважають, що ці жінки займали керівні ролі під час Іберійського мідного віку.

Речі, з якими була похована жінка, є найціннішими із 2 тис. древніх могил у Іспанії та Португалії. Жодної чоловічої гробниці такого статусу у регіоні немає

Так поставили крапку у плутанині, яка тягнулася 10 років. Жінку (як зараз відомо) поховали із бивним слона, гребінцем зі слонової кістки, двома кинджалами: кришталевим та крем’яним, інкрустованим буршнитом, і шкаралупою страусиного яйця.

The woman's tomb was filled with lavish grave goods.
Могила Леді Слонової кістки. Фото: Research Group ATLAS from University of Sevilla

У 2008-му науковці визначили труп як юнака віком 17-25 років. Весь цей час його називали “Чоловік Слонової кістки”.

“Це стало несподіванкою. Отже, це фактично змусило нас переосмислити все, що ми знали про місце поховання”, — каже автор дослідження Леонардо Гарсія Санхуан, професор первісної історії в Університеті Севільї.

“У минулому нерідко археологи знаходили рештки і казали: що ж, у цієї людини є меч і щит, отже, він чоловік. Звично, це велика помилка, оскільки вона таке судження передбачає, що в минулому гендерні ролі були такими ж, як вони є зараз”, — каже Гарсія Санхуан.

Він додає, що нова методика відкриє абсолютно нову еру в аналізі соціальної організації доісторичних спільнот.

Як повідомляло BitukMedia, вчені з Тихоокеанського університету Сіетла (США) з’ясували, що жінки – активні учасниці племінного полювання. Це актуально як для сучасності, так і для доісторичного часу. Так фахівці спростували міф про “чоловіка-мисливця” та “жінку-збирачку”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі