Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені довели, що люди можуть чути тишу

Важливо

Люди здатні чути тишу, з’ясували дослідники з американського Університету Джонса Хопкінса. Виявляється, мозок обробляє тишу нарівні зі звуками. То от звідки неприємні відчуття під час паузи в розмові!

Про це пише Medical Xpress.

Тиша, може, і не оглушлива, але її буквально можна почути, зробила висновок команда американських філософів і психологів. Вони використовували слухові ілюзії, щоб показати, як моменти тиші спотворюють уявлення людей про час.

“Одна з причин, чому фраза “звук тиші” настільки переконлива, полягає в тому, що вона парадоксальна, адже тиша — це відсутність звуку. Але наші результати припускають, що ми чуємо тишу так само, як і звук”, – заявив старший автор дослідження доктор Чаз Файрстоун.

Вчені провели сім експериментів, в яких взяли участь тисячі добровольців. У дослідженні використовувалися слухові ілюзії. Наприклад, коли один довгий сигнал здається тривалішим за два короткі, навіть якщо у них обох однаковий хронометраж. Психологи замінили звукові сигнали у цій ілюзії на короткі періоди тиші. Між ними добровольцям включали шуми – звуки вулиць, ринків, вокзалів, ресторанів.

Сприйняття тиші виявилося, як в оригінальній ілюзії. Учасники експериментів вважали довгий відрізок тиші більш тривалим, ніж два такі ж короткі періоди.

“Є принаймні одна річ, яка не є звуком, але ми чуємо, — тиша. Тобто види ілюзій, які вважалися унікальними для слухової обробки звуків, працюють з нами і у випадку з тишею: ми справді чуємо відсутність звуку”, — підсумував співавтор дослідження Іен Філліпс.

Вчені планують продовжувати дослідження. За їхніми словами, це відкриття допоможе у вивченні сприйняття відсутності.

Як розповідало раніше BitukMedia, німецькі нейробіологи задались питанням, чому люди не можуть лоскотати самі себе? І з’ясували, як мозок реагує на таку спробу людини. “Самолоскотання” має свої особливості.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі