П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Палеонтологи знайшли найдавніший шлунковий камінь – якому морському чудовиську він псував життя?

Важливо

Одну з найстаріших скам’янілостей шлункового каменю виявили на пляжі у Великій Британії палеонтологи. Твердій грудці у формі кулака близько 150 мільйонів років. Вона утворилась в шлунково-кишковому тракті гігантської доісторичної рептилії. Цей шлунковий камінь старший за попереднього рекордсмена на цілих 59 мільйонів років.

Про це розповідає Interesting Engineering.

Британський палеонтолог та колекціонер Стів Етчес знайшов на березі в Кіммеріджі (Англія) камінь у формі кулака, який, як він припустив, належить до Юрського періоду. 

Етчес, як житель Кіммеріджа, з юності займався пошуком палеонтологічних артефактів. Вони й стали експозицією його музею, розташованого на узбережжі.

Справа в тому, шо англійське село Кіммерідж у графстві Дорсет на південному заході країни є частиною об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під назвою Узбережжя Юрського періоду. Виявлені у місцевій береговій лінії і скелях породи належать до мезозойської ери. В них знаходять рештки стародавніх істот, які жили в мілководному морі, болотах або пустелі в різні періоди протягом майже 185 мільйонів років.

Насамперед експерти провели низку аналізів останньої знахідки Етчеса – хотіли переконатися, що скам’янілість має біологічне, а не геологічне походження. Дослідження показало, що це камінь із шлункового тракту стародавньої тварини і йому близько 150 мільйонів років.

Фахівці зі Школи біологічних наук Університету Редінга, яким доктор Етчес передав артефакт, порівняли його з матеріалами з фондів Королівської колегії хірургів та колекцій патології Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Зрештою камінь ідентифікували як конкремент.

Конкременти – тверді органічні тіла, які утворюються в органах та вивідних протоках залоз тварин (у шлунку, сечовому міхурі, нирках тощо), з солей та колоїдних речовин внаслідок порушення обміну речовин. Утворюватись вони можуть через певні умови харчування, навколишнього середовища, при ковтанні речовин, які тварина не в змозі розжувати та перетравити.

Палеонтологи дуже рідко знаходять “шлункові камені” стародавніх істот, незважаючи на їхню широку поширеність. Наприклад, подібні утворення часто зустрічаються в шлунках давньоєгипетських мумій. На думку дослідників, це пов’язано з тим, що палеонтологи не завжди можуть правильно їх ідентифікувати. От і зараз – в якої саме тварини утворився цей камінь – сказати важко: його знайшли просто на пляжі, а не всередині скам’янілого скелета.

“Розмір цього шлункового каменю та його виявлення у глині верхньоюрської доби вказують на те, що конкремент, швидше за все, утворився всередині великої морської рептилії, такої, як іхтіозавр, плезіозавр, пліозавр або крокодил. Це був не динозавр, оскільки ті жили на суші. Але це все одно дуже захопливе та рідкісне відкриття”, – прокоментував Найджел Ларкін, палеонтолог та науковий співробітник Школи біологічних наук Університету Редінга.

Палеобіологи з Університету Бірмінгема після мікроскопічного аналізу каменю підтвердили висновки колег. За словами експертів, зразок відповідає всім характеристикам конкременту зі шлунково-кишкового тракту.

Вік реліквії — 150 мільйонів років, це на 59 мільйонів років більше від найдавнішого відомого шлункового каменю. Отже конкремент, знайдений Етчесом, на сьогодні найстаріший у своєму роді.

Як розповідало раніше BitukMedia, Моллі Семпсон, дев’ятирічна дівчинка з американського штату Меріленд, знайшла зуб найбільшої доісторичної акули у світі. Йдеться про мегалодона. За словами матері Семпсон, Моллі давно мріяла знайти гігантський зуб і це сталось різдвяного ранку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі