Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені розкрили таємницю “Кривавого” водоспаду в Антарктиді (ВІДЕО)

Важливо

Розгадати таємницю червоного відтінку так званого “Кривавого” водоспаду, що струмить з льодовика Тейлора в Антарктиді змогли дослідники з Університету Джонса Хопкінса в США. Відповідь на це питання шукали понад століття.

Про це розповідає HUB.

Зразки “кривавої” рідини вчені вперше дослідили за допомогою вузькоспеціалізованого електронного мікроскопа. Виявилося, що у складі води міститься висока концентрація залізовмісних наносфер. Це вони при окисленні набувають червоного відтінку.

“Щойно я подивився на зразок під мікроскопом, я помітив, що це маленькі наносфери. Вони були багаті на залізо та інші елементи, наприклад, кремній, кальцій, алюміній, натрій”, — розповів керівник дослідження Кен Леві.

Він додав, що виявлені наносфери не є кристалічним, тому їх не вдавалося побачити за допомогою методів, які раніше використовувалися для дослідження твердих тіл.

Згідно з результатами дослідження, червона вода з “Кривавого” водоспаду бере початок у солоному озері. Воно є частиною підземної системи гіперсолоних озер та водоносних горизонтів. Озеро було скуте кригою близько 4 млн років, кажуть фахівці.

Вчені пояснили: зараз солона вода утворює “криваві” водоспади завдяки тому, що наявність солі знижує температуру замерзання — це сприяє підвищенню температури навколишнього льоду і дозволяє солоній воді досягати так званого “льодового язика”.

“Кривавий” водоспад був відкритий австралійським геологом Гріффітом Тейлором у 1911 році. Відтоді вчені неодноразово робили спроби пояснити цей дивний феномен. Спочатку вважали, що воду забарвлюють червоні водорості, проте пізніше було доведено, що колір походить від наявності у воді молекул двовалентного заліза – вони забарвлюють воду в червоний колір при контакті з повітрям.

У 2017 році вчені за допомогою радіоакустичного зондування встановили, що багата на залізо солона вода витікає з резервуару на глибині щонайменше 90 метрів. На думку вчених, джерело перебуває у крижаній пастці понад мільйон років. Дивно, що вода залишається у рідкому стані в умовах льодовика. Фахівці пояснюють це тим, що при замерзанні солона вода виділяє достатню кількість тепла, щоб нагріти лід та зберегти рух рідини.

Про існування життя в підлідних озерах Антарктики вчені розмірковують з 1960-х років, але точно встановити цей факт заважали дві обставини — необхідність буріння сотень метрів і кілометрів льоду та побоювання заразити унікальні закриті екосистеми “зовнішніми” бактеріями. “Кривавий” водоспад надав біологам унікальну можливість отримати в свої руки зразки води з величезної глибини без ризику зараження “секретної” оази, схованої в одній із сухих долин Антарктиди.

Генетичний аналіз показав — під товщею льодовика Тейлора живуть 17 різних видів мікроорганізмів. Ці види багато в чому аналогічні сучасним організмам і в той самий час зовсім відмінні від них. Що, безсумнівно, є результат проживання в таких суворих умовах протягом дуже тривалого часу. 

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені та музиканти запустили спеціальний проєкт, щоб познайомити людей з рідкісними звуками, записаними під водою у полярних регіонах. Вони демонструють, наскільки шумними стали океани через активність людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі