П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені спростували один з головних стереотипів про чоловіків та жінок

Важливо

Вчені з Тихоокеанського університету Сіетла (США) з’ясували, що жінки – активні учасниці племінного полювання. Це актуально як сучасності, так доісторичного часу. Так фахівці спростували міф про “чоловіка-мисливця” та “жінку-збирачку”.

Висновки фахівців опубліковано у науковому журналі PLOS One.

Науковці спростували широко поширений стереотип щодо розділення занять у племінних спільнотах за гендерною ознакою, мовляв, чоловіки вирушають на полювання, поки жінки займаються збиранням. Він – мисливець, вона – хранителька вогнища.

Щоб з’ясувати, яку роль виконувала жінка в минулому — домогосподарки чи добувачки — вчені проаналізували дослідження останнього століття, в яких йшлося про спільноти збирачів по всьому світу – в Америці, Африці, Південно-Східній Азії та Австралії. За їхнім визнанням, вони очікували дістати підтвердження, що жінки полювали час від часу, але результати показали протилежне: жінки полювали в 79% спільнот. До того ж цілеспрямовано та незалежно від того, були в них діти чи ні.

Аналіз також показав, що жінки найчастіше полювали на велику дичину та активно навчали полюванню інших. Крім того, порівняно з чоловіками їхній арсенал виявився багатшим, а стратегії — різноманітнішими.

Як приклад дослідники навели філіппінських жінок агту. Поки чоловіки використовували переважно лук та стріли, агта обирали зброю на свій смак — хтось користувався виключно ножами, хтось луком, а деякі — і тим, і іншим. Крім того, з’ясувалося, що деякі жінки полювали з собаками.

За словами команди, зібрані результати ще раз підтверджують ідею про те, що жінки вміють полювати та відіграють важливу роль у практиці багатьох спільнот збирачів. Крім того, вчені звертають увагу на те, що стереотипи багато в чому вплинули на більш ранні археологічні дослідження: тоді вченим і на думку не спадало вважати знаряддям полювання, поховані разом з жінками предмети.

Дослідники сподіваються, що виявлені дані зможуть змінити уявлення про поділ праці і зроблять свій внесок у боротьбу з гендерними стереотипами.

Як розповідало раніше BitukMedia, уряд Іспанії створив безкоштовний мобільний додаток, який показує, хто із подружжя скільки часу витратив на хатні обов’язки. Таким чином хочуть допомогти жінкам. Кажуть, вони витрачають на домашні справи вдвічі більше часу, ніж чоловіки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі